Salmonella i Uppsalafoder

En foderproducent i Uppsala har upptäckt salmonella i sitt foder. Flera hundra djurägare har fått fodret och nu börjar arbetet med att spåra de drabbade.

Uppsala2013-04-16 15:45

Det handlar om ett ovanligt stort utbrott i sitt slag. Att salmonellasmitta finns i själva råvaran till fodret är inte särskilt sällsynt, men att det går så långt som att smittan finns kvar i färdiga produkter inträffar bara i enstaka fall. Enligt ett pressmeddelande på Uppsalaföretagets Johan Hansson AB:s hemsida upptäcktes smittan för cirka två veckor sedan i en del prover. Efter nya tester med fortsatt positiva provsvar tog företaget i samråd med Jordbruksverket beslutet att stänga och sanera hela anläggningen.

Under tisdagen kom så nya provsvar som visade att smittan fanns kvar även i det levererade foder. Enligt Jordbruksverkets uppskattning har färdigt foder levererats till mellan 300 och 400 gårdar, men hur många av dem som fått de smittade varorna är ännu oklart. Enligt Johan Hanssons foderchef Tina Eriksson togs det prover på 70 gårdar i förra veckan, och 14 av svaren var positiva.

– Vi vet inte var smittan kommer ifrån. Råvarorna som vi får kommer från olika leverantörer och allt foder värmebehandlas hos oss i enlighet med rutinerna. Vi har tillverkat foder sen 1981 och aldrig varit ute för detta förut, säger hon.

Framför allt är det nötboskap som misstänks ha fått smittat foder, men även djur som får, grisar och hästar kan ha drabbats. Nu väntar flera veckors genomgång där Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) successivt ska beta av alla berörda kunder.
– I och med att det handlar om en så stor spridning krävs det ett stort antal provtagningar under ganska lång tid framåt. Det gäller att försöka få stopp på detta nu så att inte djuren får i sig fodret, säger Lennart Melin, biträdande statsveterinär på SVA.

Att salmonellan ska spridas genom hela kedjan och även drabba köttkonsumenter håller Lennart Melin för osannolikt.
– Rent hypotetiskt kan man inte utesluta det helt, men risken måste bedömas som väldigt liten, säger han.


För personalen på Johan Hansson väntar en osäker tid.
– Det viktiga nu är att produktionen är stoppad och att våra kunder får sina behov tillgodosedda från andra företag i branschen som går in och stöttar oss. Vi är mer angelägna än någon annan om att det här ska få en snabb lösning, säger Tina Eriksson.

  • I Sverige rapporteras cirka 4 000 fall av salmonella per år. Cirka 85 procent har smittats utomlands.
  • Den vanligaste orsaken till salmonella är förorenade livsmedel men man kan även smittas genom kontakt med infekterade djur. Salmonellabakterier kan också spridas mellan människor via avföringen.
  • Inkubationstiden är oftast ett till tre dygn. Vanliga symptom är buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!