Den träfärgade pardörren öppnar sig för de fem kostymklädda bröderna som en efter en tågar in mot ordenssalen. Alla bär mörk kostym prydda med nålar och medaljer. Runt skjortkragarna hänger stora halsband i silver med tillhörande amuletter.
Salen är becksvart men blir långsamt upplyst efter ett knapptryck. På väggen ovanför står det i guldfärgade bokstäver budskapen varje ordensmedlem befalls efterleva:
"BESÖKA DE SJUKA", "HJÄLPA DE NÖDSTÄLLDA", "BEGRAVA DE DÖDA" och "UPPFOSTRA DE FÖRÄLDRALÖSA".
Över stolarna längs med rummets sidor hänger tavlor i plast på väggarna. Man kan nätt och jämnt ana konturerna av symboler. En ser ut att vara en dödskalle.
– Tavlorna blir upplysta beroende på vilken ceremoni vi utför. Vi kan slå på dem med en fjärrkontroll, berättar Björn Olsson.
Thony Björk är som Storhärold del av den nationella ledningen för orden. Han berättar att det för en medlem finns tio grader att uppnå. Varje grad har ett visst budskap bakom sig, ett budskap som framkommer genom ett skådespel medlemmarna regisserar och utövar tillsammans.
Innehållet i ritualerna, eller rollspelen som de avslappnat kallar det, är hemliga för utomstående och de medlemmar som ännu inte kvalificerat sig för graden.
Odd Fellow Orden är det största ordenssällskapet i Sverige och Uppsala med över 33 000 medlemmar nationellt. Huset på Börjegatan har varit i Odd Fellows regi sedan 2005.
Hur sällskapet fick sitt namn är omdebatterat. Enligt deras hemsida menar vissa att namnet betyder "edsvurna vänner". Andra menar att namnet kan härledas till "arbetare som inte kunde inlemmas i det normala skråväsendet, de som stod utanför och betraktades som övertaliga eller udda". Enligt dessa ska "Odd" alltså läsas som lite märklig.
– Sällskapet är som ett andra hem, hur bra som helst. När man kommer som ny, jag kom till stan 1980... Vafan. Vad var det? Jag gick med 1987 va? frågar Björn Olsson högt.
Bröderna skrattar.
– Hur ska vi veta det?
Björn Olsson kommer från Småland och pratar glatt. Hans fru, som tyvärr gått bort, var tidigare medlem i Rebeckaorden, sällskapets kvinnliga gren:
– Här är alla välkomna. Alla är jämlika och vi finns här för varandra. Det är en gemenskap. Har man bekymmer så kan man ventilera det.
Herrarna nickar instämmande, så att deras halsband rasslar. Ordens kvinnliga gren är något som utmärker dem i sällskapssfären och skiljer dem från till exempel Frimurarna, som är stängt för kvinnor.
– Jag gick med för att utvecklas till en bättre medmänniska och för det humanitära, att kunna stödja människor i nöd, säger Thony Björk.
Kärlek, vänskap och sanning är de grundvalar som sällskapet vilar på – och vad de tre sammansvetsade länkarna som utgör ordens logga symboliserar.
Thonny Wall tar ton:
– Det här passar mig som handen i handsken. Just det här med vänskap, kärlek, sanning. Det var något jag föll för direkt.
Sällskapets genomsnittsålder är 64, något Thony Björk gärna hade sett vara lägre.
Samtliga tror att det är viktigt att börja samtidigt som personer i sin egen ålder för att själv stanna kvar.
Vad krävs för att bli medlem?
– Det handlar om att visa att man är seriös. Det tillkommer även flera kostnader, det måste man ha klart för sig. Medlemskapet, mat och dryck kostar när vi gör sådant. Men det finns ingen förväntan att man bidrar till välgörenhet med X-antal kronor, säger Thony Björk.