Salladsbordet kryddar lunchen

Några salladsstrimlor och ett gäng gurkskivor gör inget salladsbord - vilket många lunchställen i Uppsala tycks tro. Men det finns färgstarka undantag.

Hmmm, vad ska vi välja? Helen Nordhall tar för sig av Konserthusets salladsbord medan sonen Max glatt tittar på. - Särskilt bönor är en favorit. Och Max är väldigt förtjust i avocado, säger hon.

Hmmm, vad ska vi välja? Helen Nordhall tar för sig av Konserthusets salladsbord medan sonen Max glatt tittar på. - Särskilt bönor är en favorit. Och Max är väldigt förtjust i avocado, säger hon.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-01-22 10:00
"Salladsbuffé ingår i lunchen, basunerar lunchrestaurangen stolt ut. Du betalar och hugger in på salladsbordet ... som visar sig bestå av isbergssallad, gurka och några små bitar tomater som simmar omkring i botten. Tjoho.
Nej, ofta är salladsborden på stans lunchställen inte roligare än så. Men man kan ju tycka att de borde vara det, så här flera decennier efter det att Livsmedelsverket började råda oss att käka mer frukt och grönt.
- Två till tre frukter och två rejäla nävar grönsaker om dagen bör man äta. Det är ju inget som säger att man måste äta en näve grönsaker just till lunchen, men det är ju ganska praktiskt om man kan det, säger Åsa Brugård Konde som är nutritionist på Livsmedelsverket här i Uppsala.

Det spelar roll vilka grönsaker de där nävarna består av. En skopa isbergssallad och gurka duger inte - dyrt förpackat vatten, har de kallats. Vardagstrions tredje medlem tomat är förvisso nyttig, tack vare ämnet lykopen som skyddar mot cancer, men inte det minsta klimatsmart på grund av växthusodling och långväga transporter.
- Vitkål och svenska rotfrukter, som morötter och kålrot, är oslagbart både för hälsan och miljön. Bönor av olika slag är också nyttiga, säger Åsa Brugård Konde.

Det finns ett enkelt sätt att se om salladsbuffén du står framför är hälsosam: kolla in färgerna. En nyttig salladsbuffé är nämligen färgglad eftersom de immunförsvarshöjande antioxidanterna vanligtvis är färgstarka. Orangea morötter, mörkgrön broccoli, knallröd paprika - mixa på bara och du får i dig många olika nyttigheter.
En av stans mer färgglada salladsbufféer tillhör Konserthusets restaurang. När City kommer på besök står Helen Nordhall med sonen Max på armen och spanar in vad hon ska välja av de närmare femton sorterna. Det blir oliver, morötter och ett par olika bönblandningar.
- Särskilt bönor är en favorit, det är både gott och nyttigt. Jag är inte ute och äter så ofta, men ett bra salladsbord spelar absolut in när jag väljer lunchställe. Jag är så trött på isbergssallad och gurka, säger hon.
Hennes kollega Daniel Pettersson, som tagit för sig av olika röror och favoriten cole slaw, håller med:
- En stor och fräsch salladsbuffé är en viktig krydda till lunchen. Och gott bröd!
Det är lunchgästernas reaktioner som fått Konserthusets restaurang att satsa hårt på just salladsbuffén, enligt köksmästaren Peter Ward.
- Vi började med salladsbuffén en sommar, och den blev så pass uppskattad att vi valde att fortsätta och köra den året om. Många salladsbufféer är ju annars ganska taffliga, trots att folk ofta vill vara nyttiga.
Visste du att ...
... de fiber- och näringsrika grönsakerna håller igång magen, motverkar övervikt samt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.
... en bra salladsbuffé ska innehålla minst två c-vitaminrika grönsaker (t ex paprika, broccoli, blomkål) och minst tre fiberrika grönsaker (t ex bönor, ärter, linser, morötter).
... broccoli är något av grönsakernas grönsak, eftersom den innehåller såväl fibrer som antioxidanter och c-vitamin.
... frysta grönsaker är lika nyttiga som färska, i alla fall om de inte tinas upp för häftigt. Färska grönsaker som legat i kylskåpet ett par dagar har tappat mycket näring.
... ett tips för att få barn att äta grönsaker är att ge dem till exempel morotsstavar att knapra på medan middagen lagas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om