Salladen i butikerna ska granskas

Nu ska salladen i länets livsmedelsbutiker synas under lupp. Länsstyrelsen och kommunerna har dragit igång riktade inspektioner för att kontrollera salladen vi stoppar i oss här i länet.

Foto: SCANPIX

Uppsala2008-07-15 00:01
Sommartider är salladstider. Har man otur tuggar man i sig dålig sallad. Och etter värre: ehecbakterier, det vill säga tarmbakterier från djur.

I fjol smittades över 100 personer i västra och södra Sverige av ehec. En kartläggning visade att smittkällan var en salladsodling som bevattnades från ett vattendrag. Intill vattendraget gick kossorna och betade.
- Jättemånga blev sjuka av salladen. Jag tror det var det största utbrottet i landet, säger Henrik Ericsson, länsveterinär vid länsstyrelsen i Uppsala.

Samtliga kommuner utom Tierp och Håbo i länet deltar i projektet. Enligt Henrik Ericsson har de av kostnadsskäl valt att avstå. Projektet är ett så kallat länsprojekt och pågår till och med årsskiftet. Tidigare länsprojekt har bland annat omfattat kontroll av fisk, hygien på restaurangerna och mathantering på äldreboenden.

Provtagningarna omfattar endast den färdigskurna och förpackade salladen i butikerna. Syftet med provtagningarna är att få en bild av den hygieniska kvaliteten på salladen.
- Vi vill få en översikt hur det ser ut med salladen vi köper i butiken, säger Henrik Ericsson.
Kontrollerna omfattar minst tre olika salladsmärken i tre olika livsmedelsbutiker i kommunerna.

Hittills har ett 20-tal salladsförpackningar skickats iväg för analys. Enligt Henrik Ericsson ser det "hyfsat ut". Inga prover har visat på att salladen varit otjänlig.
- Det svåra med salladen är att få den ren som den är. Annan mat kan man hetta upp innan man äter, men salladen stoppar vi i mun som den är. Här finns en risk, enligt Henrik Ericsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om