Sälja bilen – så slipper du bli lurad

Tänker du sälja din bil? Det finns en del oseriösa köpare därute, här kommer några tips för hur du kan minska risken för att bli lurad.

Bilförsäljning.

Bilförsäljning.

Foto: Leo Sellén / TT

Uppsala2017-04-13 20:34

Motormännens riksförbund varnar på sin hemsida för oseriösa bilförmedlare som raggar kunder för att i slutänden lura den som säljer sin bil. Ska man säja sin bil via någon annan ska man kolla upp företaget noga.

LÄS MER: 9 saker att tänka på i påsktrafiken

Motormännen tipsar också om vad du ska tänka på om du ska sälja bilen på egen hand:

1. Kontrollera vem spekulanten är innan ni träffas. Be att få se legitimation.

2. Följ alltid med på provkörningen. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller – om du har lämnat över nycklarna frivilligt är det normalt inte stöld i försäkringsbolagets ögon om spekulanten skulle försvinna med din bil.

3. Om det är några fel på bilen ska du tala om det för köparen, annars kan hen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet. Be därför också köparen att själv undersöka bilen – hittas några fel senare är det köparens ansvar.

4. Skriv ett ordentligt köpeavtal, där allt som ni kommer överens om tas upp. Var extra noga med kända fel och vilken utrustning som följer med i köpet.

5. Lämna inte ifrån dig nycklarna förrän du har fått betalt. Du måste kunna kontrollera att pengarna verkligen finns på ditt konto, något som kan ta ett par dagar vid banköverföring. Motormännen tipsar om betalappen Swish, då ser du det direkt.

På Transportstyrelsens hemsida finns en del information hur man ska gå tillväga för att bilen ska få rätt ägare.

När du säljer en bil ska både du och den nya ägaren anmäla att bilen bytt ägare till Transportstyrelsen inom tio dagar. Det kan man antingen göra via deras e-tjänst eller genom att fylla i uppgifterna på bilens senaste registreringsbevis och skicka in.

Du har ansvaret för ditt fordon tills den nya ägaren registrerats, därför måste du vara noga med att kontrollera att den som köper bilen verkligen är den hen utger sig för att vara. Om uppgifterna inte stämmer kommer ägarbytet inte att gå igenom – och då är du fortsatt ansvarig till exempel för parkeringsböter för en bil du inte längre har.

För att vara på den säkra sidan bör du själv se till att skicka in anmälan så att den hamnar hos Transportstyrelsen, tipsar myndigheten på sin hemsida.

Fler tips!

Se fler saker att tänka på vid försäljningen på Motormännens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!