Säkrare medicin mot blodpropp
Ett nytt läkemedel mot blodpropp ökar överlevnaden och minskar risken för hjärtinfarkt bättre än gängse behandling. Dessutom halverar det risken för att behandlingen som biverkan ska ge allvarliga blödningar.
Studien redovisades i veckan vid den europeiska hjärtläkarkongressen i Stockholm.
—Mycket talar för att det nya läkemedlet fondaparinux kommer att bli ett förstahandsval för att förhindra vidareutveckling av blodpropp i kranskärlen hos dessa stora patientgrupper, säger professor Lars Wallentin vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR.
20 000 patienter
Han deltar i ledninggruppen för studien, som omfattat mer än 20 000 patienter med hjärtinfarkt eller kraftigt förvärrad kärlkramp i 41 länder, varav 760 i Sverige och 60 vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Vid sådan akut kranskärlssjukdom är risken hög att patienten ska utveckla nya blodproppar, som täpper till något av hjärtats kranskärl och orsakar en ny hjärtinfarkt.
För att motverka uppkomsten av blodpropp brukar därför patienterna få ett par olika tablettläkemedel plus injektioner med så kallat lågmolekylärt heparin.
Behandlingen sänker avsevärt risken för (en i värsta fall dödlig) ny hjärtinfarkt. Men den är också förknippad med risker, i första hand att patienten som biverkan ska drabbas av större blödningar.
Halverar risken
—Därför är det mycket glädjande att vi nu kan visa att fondaparinux jämfört med lågmolekylärt heparin halverar risken för sådana större blödningar, men ändå ger ett bättre skydd mot hjärtinfarkt och död, säger Lars Wallentin.
I studien fick patienterna utöver tablettläkemedlen under fem till sex dagar injektioner under huden med antingen det lågmolekylära heparinet enoxaparin två gånger dagligen eller fondaparinux en gång dagligen.
Efter nio dagar var andelen som avlidit eller återinsjuknat i hjärtinfarkt lika i båda grupperna, runt fyra procent. Andelen som drabbats av allvarliga blödningar skilde sig däremot kraftigt mellan grupperna. Av dem som fått fondaparinux hade tre procent och av dem som fått enoxaparin hade sju procent drabbats av allvarliga blödningar.
Färre återfall
Efter ett halvår var andelen som återinsjuknat i hjärtinfarkt, drabbats av slaganfall i hjärnan eller dött också klart lägre i fondaparinux- än i enoxaparingruppen, 11,1 respektive 12,3 procent.
—I siffror innbär resultaten att 25 fall av allvarliga blödningar och 14 fall av död, hjärtinfarkt eller stroke per 1 000 behandlade patienter skulle kunna förhindras genom en övergång från lågmolekylärt heparin till fondaparinux, framhåller Lars Wallentin.
Nya läkemedel med bättre effekt eller minskade biverkningar brukar oftast medföra ökade kostnader för sjukvården och samhället.
Lars Wallentin framhåller att det därför inte precis är någon nackdel att fondaparinux utöver sina rent medicinska fördelar faktiskt är billigare än lågmolekylärt heparin.
— Vinsterna med en övergång till den nya behandlingen ökar ytterligare om man räknar in minskade kostnaderna för vård av blödningkomplikationer, säger Lars Wallentin.
Fotnot: Fondaparinux är en syntetiskt så kallad faktor X-hämmare, som bygger på just den del av heparinet som påverkar det allra första steget i blodlevringsprocessen. Fondaparinux säljs i Sverige under namnet Arixtra, som än så länge "bara" är godkänt som behandling för att förebygga blodpropp efter bukoperationer och stora ortopediska ingrepp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!