Säkrare jobb på hög höjd

Vindkraften i Sverige växer. För varje nytt vindkraftverk som byggs behövs en servicearbetare som kan se efter det. I Uppsala pågår en säkerhetsutbildning för dem som ska arbeta på hög höjd.

Stanley Berglund får hjälp av instruktören Patrik Polga.

Stanley Berglund får hjälp av instruktören Patrik Polga.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-12-03 20:01
Tomas Kronholm spelar medvetslös i en sele på tre meters höjd. Kompisen Mattias Holm svettas när han långsamt firar sig ner för att rädda honom. Han kopplar på en silverkrok och drar Tomas Kronholm till sig. Sedan makar sig paret ner längs en säkerhets­lina till marken.
- Det gick bättre än vad jag trodde det skulle göra, säger Mattias Holm och får en klapp på axeln av instruktören Patrik Polga.

Mattias Holm är driftsmaskinist. Han arbetar med att se efter Vattenfalls vindkraftverk i närheten av Gällivare. I arbetet ingår att dagligen klättra upp och ner på insidan av vindmöllorna. Nu är han i Uppsala för att gå den säkerhetsutbildning som är obligatorisk för att kunna arbeta vidare.
- Om någon dör i samband med höghöjdsarbete så är det alltid en person som inte har kopplat på sig sin säkerhetsutrustning. Det är en missuppfattning att klätterjobben i sig är riskabla. Det är att befinna sig på hög höjd utan någon utbildning och utrustning som är riskabelt, säger Patrik Polga.

Företaget C2 Vertical Safety anordnar sina säkerhetsutbildningar i den rymliga lokal som Uppsala universitet tidigare använde för blixtforskning. Här har man monterat upp master, en rigg och en kopia av ett hus för att göra de praktiska övningarna så realistiska som möjligt.
- I går övade vi fallskydd där uppifrån, säger Mattias Holm och pekar upp på en gångbrygga som går längs taket på 18 meters höjd.
- Det var lite obehagligt. Men jag gör ju det här frivilligt, säger han.
De som går C2:s kurser har redan en utbildning som exempelvis reparatör eller maskinist i grunden. Till C2 kommer de när de har fått arbetsuppgifter som innebär att arbeta på hög höjd eller i trånga utrymmen. I dessa miljöer krävs speciella skyddsåtgärder för att undvika olyckor. Med enkla redskap som rep och krokar lär sig kursdeltagarna att rädda sig själva eller varandra ur knepiga situationer.
- Att vara stor och stark är ingen fördel i de här jobben. Det handlar mer om förstånd och teknik, säger Patrik Polga.

Han har själv arbetat som industriklättrare utomlands i flera år. I Europa är servicearbeten som utförs hängande i rep en stor bransch.
- Det är miljövänligt eftersom man slipper bygga ställningar och man kan ta sig till svåråtkomliga platser, säger han.
Renodlade reparbeten har ännu inte spridit sig till Sverige. Men kurserna fylls på ändå. Förutom reparatörer av vindkraftverk, kommer bland annat montörer som ska sätta upp mobilnät eller elledningar, samt byggarbetare som ska upp på hög höjd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!