"Såklart allvarligt att en av våra forskare åtalas"

Uppsala universitet kommer att behöva agera efter åklagarbesluten där bland annat en forskare åtalas misstänkt för etikbrott. Det säger ställföreträdande vicerektor Eva Tiensuu Janson. "Åtalet är allvarligt", säger hon.

Professorerna Björn Olsen och Åke Lundkvist vid Uppsala zoonosis center tillhör Folkhälsomyndighetens starkaste och mest profilerade kritiker, och finns med bland de tjugotalet forskare som skrivit flera uppmärksammade debattartiklar.

Professorerna Björn Olsen och Åke Lundkvist vid Uppsala zoonosis center tillhör Folkhälsomyndighetens starkaste och mest profilerade kritiker, och finns med bland de tjugotalet forskare som skrivit flera uppmärksammade debattartiklar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Uppsala2021-12-28 05:00

Nyligen kunde UNT berätta att professor Åke Lundkvist vid Uppsala universitet åtalas misstänkt för att ha lett en forskningsstudie som inte hade etiskt tillstånd.

Lagen om etikprövning skärptes efter Macchiariniskandalen. Nytt är också att det finns en tillsyn av att lagen följs. 

Åtalet är det första i sitt slag, enligt Jörgen Svidén, kanslichef på Överklagandenämnden för etikprövning, Önep, som ansvarar för tillsynen och som polisanmälde saken. 

– I 18 fall har vi anmält forskare till åklagare. Det här är det första vi känner till där åklagare väcker åtal. Det är viktigt att få det här prövat för att få se var gränserna går. Rättstillämpningen ska avgöra det och där är vi nu, säger Jörgen Svidén.

undefined
Åke Lundkvist, till höger, är den som står som ansvarig och nu åtalas. Björn Olsen, till vänster, var med och tog prover på vänner och bekanta. I förhör säger Åke Lundkvist: "Det var som en total chock för mig och Björn när beslutet kom från ÖNEP", om att göra polisanmälan.

Åklagaren menar att de blodprovstester Åke Lundkvists grupp gjort är en forskningsstudie som kräver etiskt tillstånd. Åke Lundkvist hävdar å sin sida att det inte handlar om forskning.

I forskargruppen ingår också professor Björn Olsen. Tillsammans har de byggt upp Uppsala zoonosis center, vars medarbetare – även Björn Olsen – testade 450 vänner och bekanta för att undersöka förekomsten av antikroppar.

Han är också med i korrespondens som nu är en del av förundersökningen. I ett mejl, skickat till Björn Olsen som kopia, skriver Åke Lundkvist att ordet pilotstudie "tyvärr dök upp" under dagarna av testande. "Varifrån det först kom upp vet vi inte", skriver han vidare i mejlet, skickat till tillsynsmyndigheten Önep. 

I ett annat mejl till Önep med svar på myndighetens frågor – även det med Björn Olsen som mottagare – skriver Åke Lundkvist: "Tyvärr beskrevs detta i media som en 'pilotstudie' vilket det inte var, vi testade endast vänner och bekanta för att de så gärna ville bli testade och för att vi hade möjlighet."

undefined
Professorerna Björn Olsen och Åke Lundkvist vid Uppsala zoonosis center tillhör Folkhälsomyndighetens starkaste och mest profilerade kritiker, och finns med bland de tjugotalet forskare som skrivit flera uppmärksammade debattartiklar.

UNT kan nu visa att Åke Lundkvist i mejl till UNT själv beskriver sin undersökning som en "pilotstudie". I maj 2020, när UNT frågar om det finns etiska tillstånd, skriver han bland annat: "För pilotstudien, dvs endast testande av fingertoppsblod med en CE godkänd test bland vänner och bekanta, behövs det inget etiskt tillstånd." 

Även en annan forskare i gruppen har använt begreppet "pilotstudie" i kontakt med UNT. Forskaren har godkänt sitt citat före publicering. 

Etikprövningslagen gör inga undantag för pilotstudier.

UNT har sökt Björn Olsen och Åke Lundkvist utan framgång.

Uppsala universitet har varit försiktig i sina kommentarer kring den snåriga historien runt flera covidstudier vid Uppsala universitet där Åke Lundkvist och Björn Olsen varit inblandade. Motiveringen har varit de pågående utredningarna. 

Med åklagarens beslut har saken kommit i ett delvis nytt läge.

– Såklart är det allvarligt att en av våra forskare åtalas. Men jag vill också poängtera att vi ännu inte har någon fällande dom. Vi måste avvakta vad som händer innan vi vet hur vi ska gå vidare, säger Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor för medicin och farmaci. 

undefined
Eva Tiensuu Janson, professor och ställföreträdande vicerektor på Uppsala universitet.

Samtidigt som åklagaren väckte åtal lade han ned en annan anmälan. Skälet var att brottet bedömdes som ringa. Beslutet kan öppna för att universitet går vidare i ärendet, där docent Erik Salaneck i en anmälan riktat hård kritik mot sin kollega Åke Lundkvist, vilket UNT berättat om.

– Självklart behöver det här hanteras inom universitetet, men vi måste veta mer om grunderna för åklagarens beslut först, säger Eva Tiensuu Janson. 

Förtroendet för forskning och för Uppsala universitet tar utan tvivel skada av sådana här historier, menar hon.

– Men det visar också att vi inte sopar något under mattan. Vi utreder alla tveksamheter ordentligt.

I höstas lade Önep ned en tredje anmälan, där Åke Lundkvist anmält Erik Salaneck.

Fotot: Texten har uppdaterats med ett tillägg kring de mejl som är med i förundersökningsmaterialet.

Så säger etiklagen

I etikprövningslagens definieras forskning som:
 "Vetenskapligt experimentellt eller teoretiskt arbete eller vetenskapliga studier genom observation, om arbetet eller studierna görs för att hämta in ny kunskap, och utvecklingsarbete på vetenskaplig grund".

Lagen ska tillämpas på forskning som innebär ett fysiskt ingrepp, på såväl levande som avliden person.

Tidigt startades en förturshantering för forskning med tydlig potential att ge nytta i närtid för behandling och förebyggande av covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!