Säkerhetsrisker på hästkliniken

Lokalerna på hästkliniken vid nya veterinär- och husdjurscentrum i Ultuna fungerar inte bra och säkerheten för studenterna äventyras.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-10-27 06:00

Detta enligt Ove Wattle, lektor och avdelningschef för hästundervisningsdelen vid veterinärprogrammet. Han skräder inte orden.

– Det är fel beläggning som gör golven för hala, det är för mörkt i vissa delar av lokalerna, det är för små boxar och felkonstruerade så kallade tvångsspiltor. Allt detta medför risker för studenterna, säger han.

Att det skulle bli så är ingen överraskning, enligt Ove Wattle.

– Vi har vetat i många år att det inte skulle fungera. Grundproblemet är att vi som arbetar som lärare i verksamheterna inte har fått vara med vid utformningen av lokalerna. Redan 2007 slutade man lyssna på oss, säger han.

Studenterna var för ett par veckor sedan av säkerhetsskäl tillfälligt avstängda från undervisningen i vissa delar av lokalerna som togs i bruk i somras. Men nu har gummimattor lagts på hala partier och en tvångsspilta har byggts om så att studenter kan vara med vid undersökning och behandling.

– Det är förstås ytterst beklagligt att bristerna i lokalerna har drabbat undervisningen, säger Kristina Lundberg, ordförande i veterinärstudenternas, VMF, utbildningsutskott.

Några studenter har också på enskilt initiativ skickat en insändare till Veterinärtidningen om undervisningsförhållandena på hästkliniken.

Cecilia Ekeberg i årskurs fem på veterinärprogrammet är en av dem som undertecknat insändaren.

– Bygget är över huvud taget inte studentanpassat och flera farliga tillbud har inträffat, säger hon.

Enligt Ove Wattle har även de övriga lokalerna i Universitetsdjursjukhuset problem.

Men det håller inte Henrik Ericsson, chef för Universitetsdjursjukhuset, med om.

– Generellt fungerar lokalerna bra. Men just på hästkliniken har det fungerat mindre bra. Men att det skulle dyka upp fel här och där i det som varit Sveriges största bygge under flera år har vi räknat med. Vi får åtgärda efter hand.

Golven är för släta så att hästar, speciellt de som fått lugnande medel, kan halka omkull och skada sig själva och personer som står intill. Konstruktionen av en gödselkulvert har förvärrat problemen. Enligt Henrik Ericsson ska nu samtliga golv där hästar vistas i både byggnad 2 och 3 bytas och ett antal boxar och tvångsspiltor byggas om. Konstruktionen har varit sådan att det funnits risk att de som undersöker framför allt mindre hästar kan skada sig.

Torkel Ekman, prodekan vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap (VH-fakulteten), håller med Henrik Ericsson och säger att lokalerna förutom hästkliniken fungerar bra.

– Det finns en arbetsgrupp och en plan för när allt ska vara åtgärdat, så att det blir en väl fungerande verksamhet för personal och studenter, säger han.

Hur mycket ombyggnaderna kommer att kosta är inte klarlagt men det handlar om tvåsiffriga miljonbelopp.

– Det är förstås tråkigt att få fördyringar men hela bygget har gått bra och upphandlingsprocessen ligger på plus. Så inom ramen för 1,8 miljarder som allt har kostat och med en avskrivningsplan på 40 år, så kommer det här inte att drastiskt att påverka totalekonomin, säger Torkel Ekman.

Han påpekar också att kostnaden betalas av SLU och inte direkt av VH-fakulteten.

Under fredagseftermiddagen hölls även ett möte i det så kallade hyresgästanpassningsprojektet för att diskutera vad som behöver göras.

Jätteprojekt

Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, VHC, vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala är ett av de största byggprojekten i landet på senare är. VHC stod klar att tas i bruk i somras till en kostnad av 1,8 miljarder kronor. Där bedrivs undervisning för drygt 1 000 studenter, bland annat på veterinär- och djursjukskötarprogrammen och avancerad forskning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

Byggnaden består av sex huskroppar förbundna med varandra och ytan uppgår till ca 54 000 kvadratmeter. I den södra delen av VHC finns Universitetsdjursjukhuset med smådjursklinik och hästklinik. VHC invigdes officiellt av landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) 10 september 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!