Säkerhetsbrister i hvb-hem

Vart tredje hvb-hem (hem för vård och boende) har brister i säkerheten för de barn och unga som placerats där. Det visar en nationell granskning där bland annat länsstyrelsen i Uppsala län deltagit.

Uppsala2009-02-04 11:59
Under 2006-2008 granskades 397 hvb-hem för barn och unga runt om i landet. Tillsynen visade bland annat att vart tredje hem hade brister i säkerheten. Det handlade ofta om att man behövde analysera risker och skapa rutiner för att förebygga och förhindra övergrepp.
- Det är helt oacceptabelt att barn, som samhället tagit över ansvaret för, inte får den omvårdnad och trygghet de har rätt till, säger Åsa Börjesson, chef för socialtjänstavdelningen på Socialstyrelsen.

40 procent av hvb-hemmen ansågs behöva bättre rutiner för riskanalys. Det fanns också brister när det gällde barnens delaktighet i vården och dokumentation kring behandlingen. Dessutom anser Socialstyrelsen att ledningens och behandlingspersonalens utbildningsnivå behöver höjas.
Men enligt Jesper Kyrk, socialkonsulent vid länsstyrelsen i Uppsala är resultaten för länet inte fullt lika alarmerande.
- Generellt har vi sett att det är god kvalitet på hvb-hemmen i Uppsala län. De barn vi har pratat med är ofta nöjda med och känner sig delaktiga i den vård de får. De känner sig lyssnade på av personalen.
Uppsala län har relativt många hvb-hem. Hittills har länsstyrelsen granskat 28 stycken av de 51 som existerar. Resten räknar man med att hinna med under 2009.
- Det har varit en väldigt omfattande tillsyn där vi har pratat både med ledningen, personalen, barnen och deras vårdnadshavare samt socialtjänst, berättar Jesper Kyrk och tillägger att det handlar om ett hundratal barn som man fört samtal med.
Det här är första gången som länsstyrelsen gör en tillsyn där man också talar ingående med de berörda barnen.

Vid undersökningen i Uppsala län har länsstyrelsen riktat kritik mot sammanlagt fem behandlingshem. Det gällde exempelvis bristande säkerhetsrutiner och avsaknad av individuellt utformad behandlingsplan samt praktik för ungdomar.
Flera av ärendena har UNT tidigare berättat om som Älvgården i Skutskär och Vildängeln utanför Tärnsjö. Men även Änglagård utanför Tierp, Team Kwahu i Björklinge och Mälardalens behandlingsboende i Ulleråker fick kritik.

Inte i något av fallen ansågs dock kritiken vara allvarlig och enligt socialkonsulent Elisabet Reimer är de brister som upptäcktes redan åtgärdade eller håller på att åtgärdas.
- Det ställs väldigt hårda krav på hvb-hem och så måste det vara. De vårdar andras barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!