Säkerheten det viktigaste på studentflaken

Festförbereldelser för studenter betyder större satsning på säkerhet för polisen. Inför studentflakens avfärd är det flera regler som ska uppfyllas.

Flera regler måste följas för att festen på flaket ska kunna rulla vidare.

Flera regler måste följas för att festen på flaket ska kunna rulla vidare.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-05-21 19:15

När studenterna firas den femte juni gäller ett undantag från regeln om att det inte är tillåtet för personer att färdas på flak eller släp. Med undantaget kommer även ett antal regler som bör uppfyllas för att personer ska tillåtas stå på flaken.

Polisen har nolltolerans mot flak som inte uppfyller alla regler. Följs inte reglerna kan polisen stoppa studentflakets färd. Vilket också händer.

– Varje år är den några fordon vars färd får avbrytas för att reglerna inte efterföljs, berättar kommunpolis Örjan Brodin.

Samtliga studentflak kommer besiktigas på morgonen innan de får ge sig ut på vägarna. Poliser kommer finnas på plats vid KAP-området för att granska fordonen.

Enligt honom brukar studentflaken i Uppsala inte orsaka problem, det är snarare personerna på flaken som kan orsaka problem.

– I Uppsala har vi klarat oss rätt så bra från svårare olyckor, men nationellt har det skett några dödsolyckor i samband med att studenter firat på studentflaken. Det får ju bara inte ske igen så därför har vi så många regler som ska uppfyllas, säger Örjan Brodin.

Enligt polisens rekommendationer ska det helst finnas två flakvärdar, en fram och en bak, som är nyktra under färden. De måste ha direktkontakt med föraren under hela färden.

– Föraren måste inse att det är ett oerhört ansvar att köra studentflak. De får köra max 20 kilometer i timmen, men vi rekommenderar gångfart vilket innebär cirka 7 kilometer i timmen. Det är en väldigt stark rekommendation, då det har stor skillnad för personerna på flaket om föraren blir tvungen att bromsa, säger Örjan Brodin.

Polisen uppmanar även studenterna att sprida ut sig på flaket. Det vill säga alla kan inte samlas på en sida av säkerhetsskäl.

– Ha koll på läget, ha en bra chaufför och bra kommunikation så kommer det gå bra, uppmanar Örjan Brodin.

LÄS MER: Han gick på alla studentskivor

CHEKLISTA FÖR ETT SÄKERT STUDENTFLAK

INFÖR

– Kom ihåg är att meddela polisen i god tid om studentflaken. Senast den 1:a juni. Den information polisen vill ha på förhand är: var och när studentflaket kommer köra, antal personer på flaket, vilken skola flaket hör till, hurdant fordon det är samt registernummer.

– Besiktiga flaket innan avfärd vid KAP-området.

– Det ska finnas hållfasta skyddsräcken på flaket, som är minst 110 cm höga.

PÅ FLAKET

– Släng ingenting från flaket och försök inte stiga av medan fordonet är i rörelse.

– Flakvärdarna ska ha kontakt med föraren under hela färden.

– De studenter som är under 20 år får inte dricka starkare alkoholdrycker än folköl. Det gäller även när studenterna som är under 20 år kliver av flaket. De får varken dricka eller bära med sig starkare drycker än folköl. Detta kan även gälla små champagneflaskor runt halsen.

FÖR CHAUFFÖREN

­– Chauffören måste ha fyllt 21 år och ha haft körkort i minst två år. Om fordonet är en traktor med släp behövs behörighet B sedan två år.

– Studentflak får inte köras på vägar med högre hastigheter än 70 km/h.

– Kör inte fortare än 20 km/h, men helst så långsamt som möjligt.

Källa: Polisen och Transportstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!