Säkerhet köps med vakter

Antalet väktare ökar i Uppsala och på Arlanda anställs 60 fler skyddsvakter jämfört med förra året På säkerhetsföretaget Securitas märks ökningen tydligt.- Det finns en helt annan rädsla i dag. Branschen växer kraftigt. Vi ökar ungefär med 15 procent varje år, säger platschef Hans Eriksson.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2003-06-13 00:00
Falck och Securitas, två av landets största säkerhetsbolag rekryterar i dag betydligt fler än tidigare år. Falck som har Luftfartsverket och Arlanda som en stor arbetsgivare har i år anställt närmare 90 skyddsvakter med väktarutbildning, att jämföra med 20 - 30 som det i snitt legat på förr om åren.
- Ökningen beror främst på utökade säkerhetskrav och på de nya EU-föreskrifter som börjar gälla i sommar, säger Niclas Gustafsson, avdelningschef på Falck Arlanda.

Mer synliga
Skyddsvakterna är också mer synliga i dag. De patrullerar kring Arlanda i nyinköpta bilar. Deras blotta närvaro ska inge trygghet är tanken.
- En skyddsvakt som arbetar på Arlanda måste ha en bredd och kunna vara flexibel på ett annat sätt än de som jobbar i stan. De har väktarutbildning i botten och därtill en skyddsvaktutbildning.

Branschen växer
Inför sommaren har också 150 nya flyplatskontrollanter rekryterats men även om flera av dem har väktarutbildning i bagaget är det inget krav.
Säkerhetsbolaget Securitas har under första halvåret nyanställt närmare 15 väktare. Branschen växer från år till år och trots att konkurrensen bolagen emellan är hård omsätter Securitas 15 procent mer i år jämfört med förra året.
- Det är en trend som håller i sig. Folk är oroliga på ett helt annat sätt. Det finns en rädsla för hot inom företagen som gör att de köper alltihop, nattronderingar, larm, receptionsbevakning, ja hela kittet, säger platschef Hans Ericsson.

Skräddarsydda erbjudanden
Säkerhetsbolagen erbjuder helhetslösningar, skräddarsydda erbjudande som de stora företagen ofta nappar på. Securitas har i Uppsalaregionen 250 anställda i yttre tjänst, var av 200 är väktare.
- Jag kan inte dra slutsatsen att det beror på att polisen har mindre resurser och är mer osynliga men det spelar förstås in. Men framför allt handlar det om att det finns amerikanska ägarintressen i flera Uppsalaföretag och villkoren i USA är mycket tuffare, särskilt efter Irakbombningarna och det som skett i Mellanöstern.

Säpo kontaktas
Innan en person får börja arbeta som väktare eller skyddsvakt inom ett säkerhetsbolag måste länsstyrelsen godkänna honom eller henne.
- Vi tittar på laglydnad och medborglig pålitlighet. De som antas får inte ha begått något brott på fem år och det gäller även brott som kan tyckas lättare som snatteri eftersom en del kommer att patrullera på varuhus, säger Kerstin Lagerlöf, jurist på länsstyrelsen i Uppsala län.
Säpo kontaktas också så att personen inte är eftersökt av dem. Så vitt Kerstin Lagerlöf vet underkänns bara två till tre varje år. 1999 godkände länsstyrelsen i Uppsala län 38 skyddsvakter. Ingen fick avslag. Redan i år har 37 skyddsvakter blivit godkända, trots att halva året återstår. En sökande har fått avslag. Vad ökningen beror på vet inte Kerstin Lagerlöf.
- Det har i och för sig kommit in en hel drös från F 16, men vilka objekt de ska skydda har jag inte en aning om.

"Snirklig lagstiftning"
Pressofficer Christer Ulriksson vill inte gå in på vad alla skyddsvakter ska användas till, förklarar att det ofta handlar om kriminell verksamhet av olika slag men vill inte avslöja vilka objekt som ska skyddas.
- Ansökningar från F 16 gäller en period under sommaren, säger Kerstin Lagerlöf.
Antalet godkända väktare hittills i år är 17. Ingen har fått avslag. Siffrorna är dock missvisande eftersom de inte säger något om var de är i tjänst. Väktare verksamma i Uppsala kan lika väl blivit godkända i Stockholm eller på annan ort. Det beror bland annat på vart de är skrivna i landet.
- Det är en snirklig lagstiftning kring skyddsvakter, väktare och ordningsvakter som inte är lätt att sätta sig in i, konstaterar Kerstin Lagerlöf.

Sållar ut personer
Hon tycker att det verkar som att säkerhetsbolagen själva i dag på ett annat sätt en tidigare sållar ut personer som inte är lämpade. Anställningskraven är hårdare och ansökan är omfattande.
- Företagen kräver mer. Det skadar ju branschen om en person missköter sig, säger Kerstin Lagerlöf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om