En grupp brittiska forskare på University of Bath i Storbritannien genomförde förra året en undersökning om det gick att köpa snus online i EU-länder utanför Sverige. Resultatet visar att det fungerar alldeles utmärkt: av 43 beställningar från 10 olika länder gick alla igenom utom 2.
Sajterna var i de allra flesta fall svenska, och bakom flera av sajterna står ett mindre antal företag som marknadsför sig under flera namn. Ett av företagen, Make Webo i Lidköping, har sålt snus via åtminstone fyra olika webbsajter. Förra året omsatte företaget 48,5 miljoner kronor, året innan nära 63 miljoner kronor.
På sajterna står att det inte går att beställa snus från andra länder inom EU. Men en sajt är enbart på tyska och företaget har i jobbannonser sökt personer som talar tyska för att arbeta med kundkontakter och marknadsföring.
När UNT ringer vd och vill ställa frågor om snusförsäljning blir det stopp.
– Då är jag inte intresserad, hej då, säger vd:n och lägger på.
En annan stor aktör som pekas ut i undersökningen är Northerner Scandinavia i Mölndal. Företaget har flera snussajter.
Vd Frank Svandal menar att lagen har varit otydlig, och att man agerat med öppna kort mot tullen och Skatteverket.
Efter rättsfallet med en snussajt i Stockholm som åtalats för grov smuggling där Stockholms tingsrätt visserligen friade två företag från åtalet för grov smuggling, har företaget upphört med direktexport från Sverige till EU-länder, enligt Frank Svandal. Men EU är fortfarande en stor marknad för dem.
”Vi säljer fortfarande snus till EU (vilket inte är förbjudet) men beställningarna skickas då från vårt lager i USA eller ett annat lager vi har i Europa.” skriver vd:n i ett mejlsvar till UNT.
På Tullverket har man inte agerat kring svenska företag som säljer snus till andra EU-länder. Eftersom det handlar om saker som förs ut ur landet är det ett problem främst för länderna dit varorna skickas, menar man.
– Vi har inte fått information från något annat land att det är ett problem. Vi gör ingen kontroll av postpaket som skickas i väg. Jag ser det mer som ett införselproblem för de andra länderna, säger Sune Rydén, nationell specialist i alkohol- och tobaksfrågor hos Tullverket.