Kvinnan hör en lågmäld smäll, men ingenting händer. Pistolen var inte riktig.
– Jag trodde att den var riktig, så jag blev alldeles kall, säger kvinnan som endast stod ett tiotal meter från personerna när händelsen inträffade under måndagen vid lunchtid.
Hon berättar att killgänget, som hon uppskattar var i 15-årsåldern, hade gått runt och betett sig stökigt redan innan. Hon märkte även hur övriga kunder drog sig undan från dem och tittade åt deras håll.
Efter incidenten gick hon till kassan för att fråga vad personalen skulle göra åt saken. Hon får då som svar att ungdomarna ibland hänger där på raster och att det inte finns mycket att göra.
Hon polisanmäler sedan händelsen, men när hon ringer upp en timme senare får hon veta att utredningen redan lagts ner.
– Efter att ha pratat med polisen och säkerhetschefen i butiken tolkade jag det som att den här killen med pistolen – det är han som bestämmer och att han har rätt att göra så här. Det är skrämmande, säger hon.
När UNT pratar med kvinnan mindre än ett dygn senare är hon fortfarande märkbart skärrad. Hon är rädd för att ta med sina barn när hon går i handlar då hon inte vill att de ska behöva uppleva något liknande.
Butikens säkerhetschef Ludvig Purbe uppger att han först fick höra om händelsen efter att UNT-tipsaren ringt upp honom under tisdagen.
– Vi har varken sett eller hört någonting när det inträffade. Men vi har fått en bild på den här killen, så väktare kommer säga till honom att det inte är okej att leka på det här sättet nästa gång han kommer hit. Jag tror inte att han förstår allvaret, säger han.
Hur ser rutinerna ut för när personer beter sig hotfullt?
– Om vi ser det så har vi personal och väktare på plats som kan ifrågasätta och be personerna att gå ut. Och om det gäller olagligheter så ringer vi polisen.
Han upplever dock inte att de har ett problem med stökiga ungdomar, även om det förekommer ibland att personer beter sig opassande.
– Det är absolut inte okej för vår del att man vifta med en pistol. Jag förstår att folk blir rädda, även om det är en låtsaspistol, säger Ludvig Purbe.
Att uppträdandet är olämpligt uttrycker även polisens presstalesperson i region Mitt Mikael Hedström.
– Det är osmakligt. Speciellt eftersom vi har haft så många skjutningar och sprängningar i Uppsala, säger han.
Handlingen behöver däremot inte nödvändigtvis vara brottslig, allt beror på omständigheterna kring händelsen. Mikael Hedström har dock ingen insyn i det specifika fallet.
Exempelvis hade händelsen kunnat klassats som olaga hot ifall personen som fick pistolen riktad mot sig i stunden trodde att den var riktig. Det skulle även kunna vara ett brott om flera personer anmäler händelsen, efter att de uppfattat att det funnits en fara för deras liv. Att bära en låtsaspistol är däremot inte olagligt i sig.
– Många har blivit rädda och vågar inte säga till på grund av utvecklingen, och det har jag full respekt för. Men man hade önskat att samhället hade gått emot det här och gått samman för att säga till ungdomarna att de beter sig olämpligt, säger Mikael Hedström.
Att bära på ett låtsasvapen på detta vis kan även leda till farliga situationer i fall polisen skulle vara på plats och missta vapnet för ett riktigt, menar han.