Såg du norrskenet?

Natten mot tisdag kunde nattugglor, för andra gången på kort tid, beskåda norrsken över Uppsala.

I slutet av augusti fick Anders Uppsäll syn på norrsken ca två mil sydväst om Uppsala.

I slutet av augusti fick Anders Uppsäll syn på norrsken ca två mil sydväst om Uppsala.

Foto: Anders Uppsäll

Uppsala2015-09-08 21:30

Scott Davies lyckades fånga det gröna skådespelet under natten i Herrhagen.

– Det är andra gången som jag ser norrsken personligen. Och efter 20 år i Sverige är det fantastiskt att få se det två gånger på samma år, jag lyckades ta 52 bilder i går, säger Scott Davies till UNT.

Men det var inte så länge sedan sist. Även under natten mot den 28 augusti syntes ljusfenomenet över flera delar av länet. Anders Uppsäll som bor vid Böksta Gård knappt två mil sydväst om Uppsala fick ett infall och gick ut i natten med sin systemkamera.

– Precis då dök norrsken upp på himlen!

Mats André är professor vid institutet för rymdfysik. Han berättar att det inte är särskilt vanligt med norrsken i Uppsala men att det inte heller är något sensationellt.

– Jag kommer ursprungligen från Västerbotten och är i princip är uppväxt med norrsken. Här i Uppsala är det betydligt mer sällsynt – men det förekommer. Norrsken är vanligast kring polerna men det är möjligt att se det även i de sydligaste delarna av Sverige. Allt beror på mängden energi i solvindarna, säger han.

Norrsken förekommer i olika färger, vad beror det på?

– Det beror på vad det är som lyser – vilka olika molekyler som lyser i atmosfären, säger han.

Mats André menar även att det faktiskt finns en historisk koppling mellan norrsken och just Uppsala.

– Redan på 1700-talet försökte Anders Celsius förstå sig på fenomenet men kunde inte begripa det. Anders Ångström lyckades bättre. Han tittade på färgerna och insåg snabbt att det inte var solens ljus utan att det kom från något annat – vilket sedan visade sig vara molekyler. Han var en av de första i världen att undersöka just färgerna i norrskenet, säger Mats André.

Så uppstår norrsken

Polarsken uppstår när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100-400 km höjd. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om