Många såg den ljusstarka pelaren, riktad rakt mot solen. Fenomenet kallas just för ljuspelare och uppstår på vintern när det är kallt och vindstilla. För att fenomenet ska uppstå måste det finnas små horisontella iskristaller i luften. Det händer ofta vid frostdis.
Och så måste det finnas en lågt stående sol förstås.
– Det är kylan, iskristallerna och solen som styr det, säger vakthavande meteorolog Emma Rosengren.
Hur vanligt det är kan hon inte svara på. Själv såg hon det första gången i november förra året när kylan tog sitt grepp om Sverige.
– Det kan bli så här när det är kallt och det har varit mer vanligt norrut. Men nu ser vi det även i södra delarna av landet, säger Emma Rosengren.
Ljuspelare kan uppstå även nattetid, då uppstår de tack vare olika ljuskällor som människan gett upphov till. Som exempelvis gatlyktor eller strålkastare. Det kan i vissa fall visa sig i form av flera smala streck, eller pelare på himlen, som ett himmelskt staket ungefär.
UNT har fått ta del av flera fina bilder på morgonens kraftiga ljuspelare. En kommer från plåtslagaren Fredrik Karlsson som just då arbetade med att rensa tak från snö och is på ett av husen vid Drottninggatan i Uppsala.
"Det är min kollega Daniel Karlsson som tagit kortet på mig när vi sitter och väntar på att folk skall flytta sig från trottoaren under så vi kan fortsätta arbeta", skriver han.
Har du sett ett ljusfenomen och tagit en bild? Skicka den gärna till oss på: 72018@unt.se.