I en till två månader gick Marcus Jansson runt på sin arbetsplats i byggbranschen och vantrivdes. En av de bidragande orsakerna var informationsbrist inom företaget.
– Jag ledsnade på att informationen var bristfällig från projektledare ut till arbetare, att de som höll i jobben inte var mer ute på plats och gav information. De kändes inte tillräckligt delaktiga och jag var tvungen att ringa flera samtal innan jag fick tag på dem, säger Marcus Jansson.
Han upplevde att det inte gick att åstadkomma någon förändring och därtill saknade han designbiten, liksom det sociala.
– Jag arbetade på stora byggen, som varuhus, och det är inte så mycket inredningstänk där. Det var opersonligt och jag träffade sällan kunder, berättar Marcus Jansson, som i dag har betydligt mer kundkontakt.
Två månader av missnöje passerade när det slog Marcus att han skulle säga upp sig. I stället skulle han starta eget och få betydligt mer varierande arbetsuppgifter. Och bara två månader senare, i juni i år, gjorde han slag i saken och startade bolaget Inspira.
– Jag hade ingen tidigare erfarenhet av att ha startat eget, men många i släkten är egenföretagare. Jag började med att prata mycket om idén med andra, det var ett sätt att peppa mig själv. Jag pratade med andra företagare och fick information om hur det funkar, säger Marcus Jansson.
Han startade företaget två veckor innan sista dagen som anställd.
– Jag slutade på fredagen och på lördagen hade jag mitt första uppdrag.
Efter fyra månader som egenföretagare har Marcus Janssons arbetssituation förändrats en del. Från att ha arbetat som elektriker de senaste sex åren arbetar han nu mer med snickeri och renoveringar. Dessutom har design fått den centrala plats som Marcus vill ha i sitt yrkesliv.
– I mitt huvud snurrar hela tiden inredning och det kan jag hålla på med nu. Jag gillar att skapa något som kunderna inte tror är möjligt och min drivkraft är kunden ska få en wow-känsla. Jag vill skapa hemmiljöer som gör att familjer längtar hem, säger Marcus Jansson.
Egenföretagandet medför en hel del nytt att lära, men Marcus tar sig gladeligen an de nya uppgifterna.
– Även de tråkiga jobben, som bokföring, är roliga. Jag lär mig så mycket saker. Även som anställd lärde jag mig saker varje dag, men som företagare lär mig mer saker på kortare tid.
Och det stora ansvaret som faller på företagarens axlar ser Marcus som ytterligare en drivkraft.
– Jag känner ansvar för att ett projekt eller jobb ska bli klart och så bra som möjligt. Och jag slipper att folk skyller på varandra och därmed drar ut tiden på jobben, vilket drabbar kunden. Jag menar, det är ju jag som har sagt att jag ska komma på fredag, förklarar han.
Det enda som möjligen grämer honom är varför han inte startade eget tidigare.
– I dag tänker jag att det inte är så svårt om man vill starta en butik eller liknande. Alla som vantrivs på sin arbetsplats borde prova att starta eget. Jag har en helt annan syn på Uppsala och de som bor här än jag hade som anställd. Jag träffar mer människor och känner mig mer delaktig.
Varje år besöker cirka 500 personer Almi Företagspartner i Uppsala
med en tanke om att starta eget. Drygt hälften av dessa förverkligar sina planer.
– Ofta handlar det om personer som brinner för sin idé. Vår roll är att visa vägen till företagandet som ofta är en svår bubbla, vi försöker få människor att ta sig igenom den bubblan, säger Mehran Tehranchi, affärs- och finansieringsrådgivare på Almi Uppsala.
Genom att vara ett bollplank peppar Almi till att starta eget. Det kan vara personer som är anställda, arbetslösa eller som redan har eget men som vill byta inriktning. Majoriteten av de som besöker Almi är inte sådana som vantrivs i sitt nuvarande yrkesliv men söker ändå efter en förändring. Men det är inte alltid en anställd öppet vill berätta skälen till en uppsägning.
– Det kommer personer till oss som har bra jobb och är framgångsrika inom sitt område, men lockas av att vara sin egen och få utveckla sin egen verksamhet. Jag tror också att många lockas av att kunna styra sin egen tid, säger Camilla Ahlsson, affärsrådgivare på Almi Uppsala.
Fakta: Starta eget
Camilla Ahlsson och Mehran Tehranchis på Almi Företagspartner ger tips till dig som vill starta eget:
1) Ha en idé och brinn för den, det kan ta tid in nan företaget går runt.
2) Låt idén mogna, du märker själv om det är något att satsa på.
3) Prata gärna med två rådgivare, de kan ha olika synpunkter.
4) Allt handlar inte om fakta. Fantasi behövs för att förverkliga ett företag.
5) Var inte rädd för att ta hjälp av dina vänner och deras nätverk.
6) Våga ta steget.
7) Skaffa en mentor, det behöver inte vara inom samma bransch.
Sade upp sig och blev sin egen
Marcus Jansson vantrivdes på sitt jobb. Istället bestämde han sig för att bli sin egen. Sedan dess har mycket förändrats.
Marcus Jansson egenföretagare.
Foto: Hans E Ericson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!