Artdatabanken vid SLU i Uppsala är navet i den svenska naturvården. Ett av uppdragen är att tillgängliggöra kunskaper om Sveriges växt och djurliv. Det här ska framförallt göras digitalt och för det finns plattformar som Artportalen och Artfakta.
För att klara det köper Artdatabanken årligen IT-konsulttjänster för miljontals kronor. Enligt uppgifter vi har begärt ut uppgick kostnaden för IT-konsulter till totalt nästan 40 miljoner kronor de tre senaste åren. Under exempelvis 2017 var summan drygt 15 miljoner kronor, mer än tio procent av Artdatabankens omsättning. För 2019 stannar kostnaden på drygt 9,5 miljoner kronor fram till november.
Enligt en källa inom Artdatabanken väcker konsultkostnaderna stark intern kritik. Men Artdatabankens chef Lena Sundin Rådström försvarar dem.
– Det är den här lösningen som är tillgänglig i IT-branschen i dag, till skillnad från vår övriga verksamhet där vi kan ha visstidsanställda, säger hon.
Att ha kompetensen i huset vore bäst, menar hon, men verkligheten är att de ofta har kortsiktiga anslag att arbeta utifrån.
– Då kan jag inte anställa långsiktigt, säger Lena Sundin Rådström.
Som vi rapporterat har Artdatabanken ett tufft år bakom sig där nio anställda fått sluta när statliga anslag har minskats. Det har lett till stor turbulens och hård kritik från anställda och fackförbund mot hur ledningen agerat.
Inför 2020 har nu ledningen ändå flaggat för ett behov av att köpa in nya IT-konsulttjänster. Motivet är nya kortsiktiga uppdrag med möjlighet till nya pengar. I förhandlingar med facken listades nio olika konsultköp på som menst ett år som ledningen vill kunna genomföra.
Det här rimmar illa med att erfarna medarbetare just sagts upp och är för dyrt, menar fackförbunden.
– Att det här kan ske i en statlig verksamhet som just haft en stor övertalighet är något vi inte alls tycker om, säger Lotta Olsson, ordförande för ST:s klubb vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Enligt henne måste ledningen avstå från uppdrag om man inte kan anställa personal.
– Det skickar ju inga signaler om långsiktighet till våra uppdrags- eller anslagsgivare, säger hon.
Men enligt chefen Lena Sundin Rådström strävar Artdatabanken efter långsiktighet. Till tidningen har hon tidigare sagt att man nu söker en stadig, ökad finansiering.
– Och när det gäller de IT-konsulter vi vill kunna upphandla har vi i god tid informerat om eventuella behov, säger hon.
Facken har under hösten ifrågasatt om reglerna för konsultköp har följts. En konsult hade fått ett kontrakt värt nästan miljon, vilket med råge överstiger gränsen för när en upphandling måste göras. Artdatabanken konstaterade själva i en utredning som sedan gjordes att den gränsen ligger på 588 000 kronor och kontraktet kortades till tre månader för att ligga under direktupphandlingsgränsen.
Artdatabanken agerar oärligt och oansvarigt, tycker Sacos ordförande vid SLU, Lars Lundqvist.
– I övertalighetsprocessen var det första som sades att de korta konsultkontrakten skulle avslutas till jul i år. Och så kommer nu beskedet att man vill plocka in en rad nya konsulter. Det är provocerande. Konsulter är en mycket dyrare lösning, säger han.
Lena Sundin Rådström påpekar att kostnaden för IT-konsulter minskats tydligt i år. Enligt henne hade också SLU:s inköpschef godkänt det ifrågasatta konsultköpet i höstas.