Så vill neuropsyk korta köerna

Psykiatrin har tagit fram en ny modell för att korta de årslånga köerna till neuropsyk. Uppsalas största förening för personer med neuropsykiatriska funktionshinder är positiva, men ser samtidigt flera risker.

genrebilder:  exteriör Psykiatrins hus.

genrebilder: exteriör Psykiatrins hus.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2015-06-23 20:04

Människor med exempelvis adhd eller aspergers får vänta flera år på utredning och behandling i Uppsala samtidigt som de bara mår sämre och sämre. Det är den verklighet som sedan längre råder vid Akademiska sjukhusets neuropsykiatri, vilket UNT har berättat om i flera granskande artiklar. Men nu har psykiatrin tillsammans med hälsa och habilitering tagit fram en ny modell för verksamheten i syfte att korta köerna.

– Vi tänker att de insatser som görs på specialistnivå måste vända sig till de patienter som har de allra största behoven och att det ska ske genom bland annat tydligare prioriteringar, säger Lena Sagström, verksamhetschef vid hälsa och habilitering som ger stöd och behandling till personer med bland annat neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Enligt den nya modellen ska prioriteringen ske med hjälp av tydligare kriterier för vilka patienter som ska få utredas på specialistnivå. Bland annat handlar det om att först och främst ta emot patienter som redan har en annan diagnos eller där det exempelvis finns en familjesituation som gör att barn riskerar att fara illa.

Elisabeth Axberg vid föreningen Attention i Uppsala är glad över att en ny modell tar form, men hon är samtidigt orolig över just prioriteringarna.

– Vi vet att några av dem som utreds i dag inte uppfyller kriterierna för en diagnos, men det finns en stor risk att personer som faktiskt gör det inte kommer att kunna få behandling för sin funktionsnedsättning i och med dessa prioriteringar. Det är inte rimligt att de människorna lämnas utanför samhällets stöd för att psykiatrins resurser inte räcker, säger hon.

Men enligt Lena Sagström ska det inte behöva ske.

– Vi vill ju bland annat utöka närvårdsteamet som jobbar med att hjälpa människor att hantera vardagen, och där behövs inte någon diagnos. Man ska inte behöva ha det hela tiden för att få stöd, säger hon.

Attention är även oroade över att dagens köer bara kommer att flyttas över till andra verksamheter och vill därför se regelbundna uppföljningar. Under tisdagen beslutade en enad produktionsstyrelse att godkänna förslaget om den nya modellen för neuropsyk och skicka den vidare till hälso- och sjukvårdsstyrelsen

– Vi skickade även med Attentions synpunkter då de kändes relevanta. Modellen behöver en viss resursförstärkning som hälso- och sjukvårdsstyrelsen måste ta ställning om, säger Sören Bergqvist (V), ordförande i produktionsstyrelsen.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer att behandla ärendet efter sommaren.

Nya modellen i korthet

Arbetet med den nya modellen för neuropsykiatrin kommer att fortsätta efter sommaren, bland annat att genom att involvera primärvården. Här är de huvuddrag som man hittills kommit fram till:

• Tydligare kriterier för vilka patienter som ska prioriteras för utredning och insatser på specialistnivå.

• Utöka Närvårdsteamet till att omfatta samarbete med alla kommuner så att invånare i hela länet kan erbjudas funktionshöjande stöd i primärvården.

• Inrätta en psykiatertjänst och sjuksköterska fysiskt placerad hos hälsa och habilitering, men med anställning hos verksamhetsområde psykiatri.

• Skapa ett gemensamt team med personal från både psykiatrin och hälsa och habilitering som ansvarar för att tillsammans hantera och samordna insatser för de svåraste patienterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om