Så varvar du ner på semestern

Semester: lång, skön och lat. Det låter lätt som en plätt, men så börjar dagarna ticka. Hur gör man egentligen för att hinna varva ner? Tjuvstarta några dagar tidigare och våga ha tråkigt, föreslår experterna UNT pratar med.

Dan Hasson

Dan Hasson

Foto: Scanpix

Uppsala2009-06-15 08:03
Man har ju bilden klar för sig, vet att vår bästa tid är nu, på sommarsemestern. Man ska koppla av så fullständigt att den eviga, grå vardagen kanske till och med lockar lite grand när det är dags att återvända till jobbet.

Och så börjar dagarna ticka på, obönhörligt regelbundet. Vad kan vara mer stressande än att inte kunna ruska av sig stressen?
- Det hänger nog ihop med att många i dag har en mycket otydligare gräns mellan fritid och arbete, funderar Ulrika Hagström, utredare på fackliga TCO.

Särskilt tjänstemannagruppen kollar jobbmail på mobilen och har svårt att inte svara i jobbmobilen på helgerna, konstaterar hon. Hon kallar det en honungsfälla, att den nya tekniken ger så mycket frihet från själva kontorsstolen, men samtidigt en ofrihet i tanken. Själv har Ulrika Hagström varit med om att förstöra en hel semestervecka genom att råka kolla jobbmailen och hitta något att gruva sig för.

Ett vanligt misstag är att man jobbar extra intensivt veckorna inför semestern, menar hon. Då är det bättre att göra tvärt om, kanske knappa in sig som upptagen och sortera, städa och slänga alla de jobbpapper som tynger axlarna.
- Om man har möjlighet att senarelägga semestern med ett par dagar med extremt kort varsel hinner man på de extradagarna avsluta väldigt mycket man annars inte skulle hinna, tipsar Ulrika Hagström.

Dan Hasson, som doktorerat vid Uppsala universitet på just stresshantering, är inne på samma linje:
- Jag har som strategi att ta semester när alla andra jobbar och det är som mest hektiskt, i november, december. När jag är ensam på arbetet hinner jag så mycket mer för att jag jobbar ostört.

Men olika yrken ger olika behov. Industriarbetaren vid löpande bandet kan förhoppningsvis släppa jobbet helt, medan chefen kanske till och med måste ta sig in till kontoret någon dag.
Återhämtning är mycket viktigt för vårt välbefinnande och hälsan. Men, påpekar Dan Hasson, den måste inte alltid bestå av nedvarvning. Han berättar om de baggagelastare på flyget som en av hans studenter undersökte. De lyfter många ton varje dag på arbetet och när de hade semester var de ändå jätteaktiva. Man ska göra saker man gillar och gärna använda delar av hjärnan som man inte använder till vardags. Om du faktiskt är en sådan person som mår bra av att tänka jobb på semestern - gör det!
- Jag brukar förundras över vänner som är så aktiverade hela tiden, som aldrig har tråkigt. Att ha det trist är en del av livets dynamik, som att det är bra att vara ledsen ibland och glad ibland, menar Dan Hasson.

Samtidigt ligger det i människans natur att vilja planera, vilja kontrollera:
- Det är stressande för hjärnan att inte veta vad som ska hända. Om man inte vet varvar hjärnan upp. Den vill ha koll.
Och så handlar det om konflikter med andra människor. Se till att tankebubblan du och din partner får av "två veckor på landet" innehåller samma sak, manar Dan Hasson. Det är så vanligt att en tänker sig fullkomlig stillhet och passivitet och den andra föreställer sig den flitiga arbetsmyrans fixardagar.
­- Det är bra att bestämma sig för att bara göra ett par saker på semestern. Man måste inte hälsa på precis varenda släkting varje sommar. Semestern är ju ändå till för återhämtning i första hand, konstaterar Ulrika Hagström.
FAKTA:
Så varvar du ner snabbt:


Tjuvstarta - Ägna de sista dagarna före semestern åt lugnare arbetsuppgifter - jobba inte extra intensivt precis före ledigheten. Senarelägg semestern ett par dagar i sista stund, så får du extra tid att avsluta saker.

Tänk på något annat - Hjärnan återhämtar sig när den får ägna sig åt något den inte gör till vardags. Läs böcker, spring maraton, lär dig knyppla.

Ett du vill och ett du måste - Bestäm att du bara måste göra ett par saker på semestern, en sak du verkligen vill och en sak du verkligen måste.

Våga ha tråkigt - Du måste inte göra något fantastiskt eller givande, nyttigt eller effektiv hela tiden.

Träd, gräs och stenar - Människor mår bra av att vara i natur. Det räcker fint med en stadspark eller botanisk trädgård.

Kom överens - Har du en partner att dela semestern med, se till att ni har samma bild av den. "Två veckor på landet" kan betyda helt olika saker för olika personer.

Ta ett djupt andetag - Om inget annat fungerar finns avslappningsövningar och andningsmetoder att ta till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om