– Jag känner stor bävan. Samtidigt känns det spännande. Men jag har inte förberett mig utan jag är den jag är och tänker att så får det bli.
Det säger Mikael Mogren, biskop i Västerås stift men med ett långt förflutet i Uppsala före det.
Det är paus efter den första av dagens utfrågningar i Lötenkyrkan, där erfarna journalisten Anna Lindman och medieprofilen Mark Levengood prövar kandidaterna under 40 minuter med frågor. Vi står ute, intill en magnolia i ett soldränkt hörn.
– Titta, den börjar blomma! Det här är dagen då den slår ut, brister Mikael Mogren ut.
Att han blir så glad är kanske för att vår, värme och ljus spelar en stor roll för honom. De fem kandidaterna har fått välja en favoritpsalm som sjungs inför just deras utfrågning, och Mikael Mogren har valt "Likt vårdagssol i morgonglöd".
– Det är den glada kristendomens signaturmelodi, och ljus och värme har präglat min kristna tro, säger han.
Inne i kyrkan är åhörarna många. Utfrågningarna följs dessutom av många via webben. I maj tas nästa steg i processen. Får någon av kandidaterna då mer än 50 procent av elektorernas röster är valet avgjort.
Men det kommer inte att ske, tror tre Uppsalapräster som sitter i kyrkbänken redo för att lyssna på just Mikael Mogren. Som präster i Uppsala stift tillhör de elektorerna och har rösträtt.
– Det här valet känns väldigt öppet än och jag vågar inte tippa en vinnare. Jag tror inte att det avgöras redan i maj, säger Emma Hedlundh, präst i Bälinge.
De har hittills hört två utfrågningar före lunch, av bröderna Fredrik och Martin Modéus, biskopar i Växjö respektive Linköping.
– Jag tycker att det varit lite för snälla frågor. Utfrågarna har inte skrivit frågorna själva och det kan jag tycka är lite synd, säger Anette Brandt från Danmark-Funbo.
Ändå har utfrågningen ett värde.
– Absolut. Det ger en bredare bild och vi får se hur de agerar och reagerar, säger Ellen Andersson från Bälinge.
– Man får en känsla för hur de når ut med sitt budskap, fyller Anette Brandt i.
Kandidaterna har inte fått se frågorna i förväg och får inte höra sina medtävlares utfrågningar. I ett kontorsrum sitter Johan Dalman, biskop i Strängnäs, och samlar sig med vad som ser ut att vara en psalmbok eller en bibel. Om han blir ärkebiskop får han flytta tillbaka till Uppsala där han bott i 28 år. Han börjar prata om åren som förste kurator på Göteborgs nation under 80-talet.
– Jag har kallat Uppsala hemma till alldeles nyligen, berättar han.
Hur känner du dig nu, inför din utfrågning?
– Som en hamburgare just före grillningen. Rå, säger han och skrattar.
Under sina 40 minuter i strålkastarljuset hoppas han förmedla bilden av att han är genuin.
– Jag vill att tron ska komma fram, det är det jag känner verklig nerv inför, säger han.
En som hunnit bli grillad när UNT fångar honom är Martin Modéus, som fick flest röster i nomineringsvalet i mars. Det var inte så farligt, tycker han.
– Det var trevligt i ordets bästa bemärkelse, ett tydligt och bra samtal, byggt på vänlig nyfikenhet.
I sina svar lyfta han inte minst vikten av kyrkans lokala närvaro ute i landet. "Vi gör inte som posten eller apoteket. Vi är de sista som stänger ned", sade han bland annat.
Kommer du inte väldigt långt i från det om du blir ärkebiskop?
– Nej, jag får chansen att lyfta perspektiv och att uppmuntra.