Så var Uppsalajulen för hundra år sedan

En kraftig snöstorm tvingade Uppsalaborna att hålla sig inne, och la ett lugn över Uppsala. Vi kikar i arkivet och läser nyheterna från julafton för hundra år sedan.

Förstasidan i julutgåvan 1916.

Förstasidan i julutgåvan 1916.

Foto:

Uppsala2016-12-24 07:05

För hundra år sedan kostade en helårsprenumeration på Upsala Nya Tidning 7,50 riksdaler, och på julafton fick prenumeranterna en speciell utgåva att läsa till morgonkaffet. Ett julnummer på hela sexton sidor, vilket var stor skillnad från den vanliga åttasidiga tidningen. I numret fick man, istället för hårda nyheter, ta en nostalgitripp genom Uppsalahistorien i en rad artiklar.

Här berättades om universitetets första kemiska laboratorium på Västra Ågatan som invigdes i slutet av 1700-talet, och journalisten Gunnar Ekholm försökte utreda om de hjälmar som hittats i en grav i Ultuna kunde vara delar av en kunglig gömma. Svaret: troligtvis inte.

"Man måste vara en inbiten stadsbo för att bli en flanör, och om inte Siewertz sagt detta så borde han ha gjort det" inleds en artikel med om vad man kan utläsa för historia ur stenläggningen på Uppsalas gator.

Först dagen efter annandagen, den 27 december, fick Uppsalaborna vakna till nyheterna om hur julen artat sig runt om i länet. En kraftig snöstorm hade tvingat Uppsalaborna att hålla sig inne under julafton, men förutom detta hade ett lugn infinnit sig över Uppland - inte ett enda gripande hade skett på julafton, konstaterade polisen. På juldagsmorgonen hade ovädret dragit förbi och med solen kom också Uppsalaborna ut från stugorna och rekordmånga trängdes i kyrkornas gudstjänster i ottan.

Det konstaterades även att den som ville ha en gratis julgran kunde vända sig till återförsäljarna, som nu gav bort granarna som inte sålts för dyra pengar dagarna innan julafton.

Är du prenumerant kan du också kika i det digitala arkivet! Klicka in på länken här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!