Så var majvädret: torrt och normalvarmt

Efter en typisk april med alla möjliga typer av väder, kom maj med stabilitet och normal temperatur. Regnet de sista veckorna har också gett länets bönder hopp.

Grafik över vädret i maj 2022.

Grafik över vädret i maj 2022.

Foto: UNT

Uppsala2022-06-08 19:25

Tyckte du också att maj kändes svalare, ja till och med kylig i år? Vi har fel. Faktum är att maj i Uppsala var något varmare än normalt, 11,2 grader jämfört med normalvärdet på 11 grader jämnt.

– Maj präglades av en relativt jämn och hög temperaturnivå, med avsaknad av riktig högsommarvärme. Kanske är det därför många minns den som sval, resonerar Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Förvisso var det dryga tjugo grader varmt den 18 och 19 maj i Uppsala. Men det försvann fort och omringades av dagar med betydligt lägre temperaturer. I början på månaden fanns också dagar med minusgrader.

Dygnsmedeltemperaturen i dag bygger på åren 1991-2020.I jämförelse med perioden 1961-1990, som gällde som medel fram till 2021, var årets maj ännu en bit över medlet.

– Den förra dygnsmedeltemperaturen var 10,4 grader för Uppsala, nästan en grad lägre än i år, säger Linnea Rehn Wittskog. 

I övrigt är hennes bild av maj att det var en månad som inte stack ut. Inledningsvis var månaden torr, men nederbörden kom till slut. Den totala regnmängden stannade dock en bra bit under det normala, 21,4 millimeter jämfört med 38,8.

Regnet som föll var efterlängtat av bönderna. Det säger Johan Kullsand på Hushållningssällskapet.

– Överlag känns det bra för stunden när gäller hur det växer på åkrarna. Vi brukar inte räkna med så mycket nederbörd den här tiden. Det som kommit nu räcker ganska långt, även om det kom väldigt ojämnt med stora mängder på vissa ställen, säger han.

De grödor som såtts i våras har kommit upp fint ur jorden. Värre är det med det som sattes i jorden i höstas. Där har mycket gått förlorat på grund av så kallad isbränna: ett täcke av is som kvävt växtligheten under. På många åkrar syns tydligt öar där inget växer.

– En del har sått i vårgrödor istället, andra har bara låtit det vara. Det var så det blev den här vintern, det är inget att göra något åt, säger Johan Kullsand.

Vad för väder önskar bönderna nu då, samma som de som har tidig semester? 

– 20 grader och sol låter väl bra? Nu börjar ju grässkörden. Då vill vi inte ha en massa regn, säger Johan Kullsand. 

Så vad ser de meteorologen Linnea Rehn Wittskog när hon tittar på prognoserna?

– Lite varmare väder kan vara på väg in och i helgen kan det bli högsommarvärme. Men prognosen är osäker. Sista ordet är inte sagt än, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!