I december spelas julmusik i affärer, hus och på radion. Bakom vilka jullåtar som strömmar ur radioapparaterna ligger hårt arbete.
- Vår musikredaktör Robert Jonsson bestämmer tillsammans med sina kollegor i Stockholm vilka låtar som ska spelas. De väljs efter vissa parametrar som till exempel språk, tempo, artistens kön och var låten kommer från, säger Christer Engqvist, programledare på P4 Uppland.
P4 Uppland brukar börja spela jullåtar vid första advent och slutar runt trettonhelgen. Efter lucia brukar de spela alltmer jullåtar fram till julafton.
- Vi brukar få lite olika reaktioner från lyssnarna. Vissa som tycker att det räcker och inte vill höra mer julmusik, andra som undrar om vi inte firar jul på P4 om vi spelar tre låtar i rad utan julmusik, säger Christer Engqvist.
Sveriges radio har även två webbkanaler som heter P4 Bjällerklang och SR Klassisk jul som inriktar sig på nyare respektive klassisk julmusik.
- Mycket julmusik är inspirerad av Phil Spectors julskiva från 1960-talet. Det ska vara många instrument, bjällror, klockspel och körer. Det ska även gärna vara en ganska rak takt eller en sex åttondelstakt så att det blir bra sväng, säger Christer Engqvist.
Se en kortare intervju med Christer Engqvist spelaren ovanför.
Christer Engqvists topp tre-jullåtar:
1. Fairytale of New York av The Pogues feat Kirsty MacColl.
”En fantastisk låt som har alla julmusikens viktiga delar och en bra historia. Otrolig refräng där de sätter ordet Christmas Day i ett kraftigt break som ger julstämning på hög nivå.”
2. Have Yourself A Merry Little Christmas av Frank Sinatra eller Judy Gargland.
”Låten är mest känd i Frank Sinatras version men originalet är gjort av Judy Garland och den är mycket deppigare. Då handlar den om att det inte blir någon jul i år utan att man ska härda ut och vänta till nästa år. Låten kommer från en film där Judy Garland sjunger för sin lillasyster om detta, men det är ändrat i Sinatras version.”
3. O Helga Natt av Jussi Björling.
”Den går inte att komma ifrån under jultider och är en bra låt som allsång. Vi hade den på en julfest och tänkte först köra den när alla är på topp. Men istället inledde vi med den och det blev en bra icebreaker, det går inte att fega igenom refrängen utan man måste ta i när man sjunger.”