Kan man gå på stan och shoppa i helgen?
– Man ska tänka efter en extra gång om man verkligen behöver shoppa nu när är så mycket smittspridning. Att gå på apoteket och att handla mat – absolut. Men vad gäller annan shopping ska man tänka sig noga för. Och om du är ute och det är trångt i en affär: gå inte in, för då bidrar du ju till trängseln, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.
Vi ska på restaurang, ett sällskap på 10 personer, får vi det?
– Man kan gå på restaurang och restaurangerna är skyldiga att följa riktlinjer för att gästerna ska kunna hålla avstånd. Men gå i så fall med familj eller arbetskamrater som du ändå träffar hela tiden. Exponera dig inte för nya sociala kontakter.
Det är svårt få tid för att göra ett covidtest. Hur ska man göra för att få en tid?
– Som det ser ut nu kan man inte göra mer än att vara aktiv och försöka hitta tider i bokningssystemet på 1177. Där släpps ett fåtal tider upprepade gånger per dag. Den här veckan har vi startat ett samarbete med ett nytt labb, så förhoppningsvis får vi upp volymer i tester från och med nu och nästkommande veckor.
Finns det inte risk att man smittar någon på väg till provtagningen?
– Jo, det är absolut en svag länk i kedjan. Man ska därför ta sig till provtagning för egen maskin: till fots, på cykel eller i bil. Man ska inte ta bussen. Om man verkligen inte kan det kan man kontakta provtagningsenheten för att få hjälp med transport, den möjligheten har vi skalat upp den senaste tiden. Vi uppmanar alla med symtom att testa sig för att vi ska kunna bryta smittkedjan om testet visar att personen har covid.
Finns det planer på att börja testa även yngre barn?
– Som det är nu kan vårdnadshavare själva bestämma om barn från årskurs fyra ska provtas. Vad gäller yngre barn sker provtagning på läkares bedömning. Det finns i nuläget inga planer på att ändra på det.
Övriga regioner som nu får förstärkta allmänna råd har fler restriktioner än Uppsala. Kommer Uppsalas råd också att innefatta fler områden?
– De förstärkta allmänna råden som gäller i Region Uppsala förlängs oförändrat i två veckor till, fram till den 17 november. Inga ytterligare allmänna råd har alltså tillkommit. Om situationen försämras, eller vi ser tydligt att smittspridning sker i vissa situationer, kan råden förändras.
I exempelvis Skåne säger man nej till idrottstävlingar. Vad gäller här?
– Ja i Skåne säger man kategoriskt nej till idrottstävlingar. I Uppsala har vi inte den starkaste formuleringen vad gäller idrottsutövning, så vi har inget förbud vad gäller tävlingar. Det vi har sagt är att man kan fortsätta idrotta om man uppfyller avståndskriterierna. I och med att vi trycker hårdare både på individens och verksamheters ansvar att förhindra smittspridning har man i vissa fall ställt in idrottstävlingar för att man ser att man haft svårt att upprätthålla reglerna.
Varför har vi ens lokala rekommendationer, smittan ökar ju i hela landet?
– Ja, men ökningen är ojämn. Att Uppsala var först ut med lokala restriktioner berodde främst på sjukhusbeläggningen, att trycket där blev jobbigt. Genom lokala restriktioner sätter man fokus på att vi har ett problem och att alla, både individer och verksamheter, måste snäppa upp sig för att få ner kurvorna. Man orkar inte hålla ut hur länge som helst och därför anser vi att det är bättre att ha skarpare restriktioner där smittspridningen är större.
Är det smittsäkert att åka taxi?
– Om man sitter i samma bil med personer som har covid så kan man bli smittad. Ju längre tid man sitter nära andra personer, desto större risk. Det beror ju också på hur många som sitter i bilen. Är man två är det bäst att en sitter fram och en sitter bak.
Var det olyckligt att införa lättnader för 70-plussare just nu? Hur ska de bete sig?
– Alla åtgärder som vidtas har ett pris. Att vi släppte på 70-regeln berodde på en utredning som visade att priset för de hårda restriktionerna för 70-plussarna var för högt, för många mådde dåligt av dem. För 70-plussare gäller samma restriktioner som alla andra: som exempelvis att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och att fundera ett extra varv över om man verkligen ska ut och shoppa en lördag, och så vidare.
Hur smittar viruset egentligen?
– Viruset måste komma i kontakt med slemhinnan. Får du virus på händerna krävs att du petar dig i munnen, näsan eller ögonen för att få in det i kroppen. Sedan beror det på virusdos också. Att få en hostning i ansiktet från en covidsjuk är betydligt smittsammare. Att hålla avstånd är viktigt: det är svårt för virus att transporteras över en meter och nästan omöjligt över två meter.
Det kommer nya riktlinjer hela tiden. Finns risk för utmattning och att man inte orkar hänga med i svängarna?
– Absolut. Det finns en stor risk, så det är definitivt en pedagogisk utmaning.