Så upplever Uppsalas kvinnor ojämställdhet

Ojämställda löner, män som tafsar och kvinnor som inte ges samma möjlighet att klättra i karriären. Det var några av svaren när UNT frågade Uppsalas kvinnor hur de har upplevt ojämställdhet.

UNT gick ut på stan och frågade hur Uppsalas kvinnor upplever ojämställdhet. Från uppifrån vänster: Linda Sundqvist, Gunn-Henny Dahl, Inger Debruin, Marja Wolf, Anna Linde, Maria Hedefalk, Barbro Hedlund, Paula Lindholm.

UNT gick ut på stan och frågade hur Uppsalas kvinnor upplever ojämställdhet. Från uppifrån vänster: Linda Sundqvist, Gunn-Henny Dahl, Inger Debruin, Marja Wolf, Anna Linde, Maria Hedefalk, Barbro Hedlund, Paula Lindholm.

Foto: Markus Lundqvist

Uppsala2021-03-08 10:00

I Sverige är det mer jämställt än i andra länder, det upplever Paula Lindholm, 37. Men det finns fortfarande problem, och det största hindret för ett jämställt samhälle är i grunden ekonomi enligt henne.

– Vi behöver ändra lönerna.

undefined
Paula Lindholm tycker att vi måste arbeta för mer jämställda löner.

Någon som håller med om att lönerna är ojämställda är Linda Sundqvist, 41. För att samhället ska bli mer jämställt tycker hon att individer måste ta ansvar.

– Det är upp till var och en att tänka med jämställt, säger Linda Sundqvist.

undefined
"Det är klart det är ojämställt", säger Linda Sundqvist.

Anna Linde, 27, märker av ojämställdhet i hur hon blir bemött av män.

– Jag blev kallad lilla gumman av en man som ville visa makt, och jag har blivit tafsad på när jag jobbade i butik som säljare, av en yngre man.

Hon tycker att samhället är på rätt väg, men att det fortfarande finns mycket att göra.

– Vi måste titta på erfarenhet och kompetens, inte kön, och så är det upp till varje individ att rannsaka sina förutfattade meningar, säger Anna Linde.

undefined
Anna Linde har upplevt att hon blir illa bemött av vissa män.

Barbro Hedlund, 65, har arbetat i skolan och hon upplevde att det gick snabbare för vissa män att nå högre befattningar. Hon tycker att det är viktigt att behandla barn lika.

– Man måste börja när barnen är små och inte göra skillnad, flickor kan samma saker som pojkar. Man ska kunna få göra det man är bra på.

undefined
Barbro Hedlund har arbetat i skolan och där upplevde hon ojämställdhet.

En som inte har upplevt ojämställdhet är Marja Wolf, 64. Även hon tycker att det är viktigt att fokusera på uppfostran.

– Bara kvinnor från barnsben uppfostras att våga ta plats, det hänger mycket på uppfostran. Vi måste belysa föräldrarnas ansvar när de pratar med sina döttrar, de kan göra allt som killar kan.

undefined
"Nej egentligen har jag inte upplevt ojämställdhet", säger Marja Wolf.

Gunn-Henny Dahl, 62, har upplevt ojämställdhet både i arbetslivet och i samhället i övrigt. För att det ska bli mer jämställt tycker hon att alla måste börja med sig själva.

– Vi måste ifrågasätta fördomar och ta ansvar, säger hon.

undefined
Människor måste ta med sig jämställdhetstänket i alla sammanhang tycker Gunn-Henny Dahl.

Maria Hedefalk, 49, har upplevt att män prioriteras över kvinnor på arbetsplatsen.

– Man ska inte bara anställa såna som en själv, män ska inte bara anställa och hjälpa män. Det ska vara bäst person på plats.

undefined
Det är inte kön utan kompetens som ska styra i arbetslivet tycker Maria Hedefalk.

Inger Debruin, 35, har varit i Sverige i två veckor och upplever Sverige som mer jämställt än hemlandet Nederländerna.

– Kvinnorna här är mer engagerade i att ha jämlika löner och jobba 40 timmar i veckan. Jag har barn och tycker att det behövs balans mellan att jobba och att vara hemma med barnen, men även för män, säger Inger Debruin.

undefined
Inger Debruin menar att både kvinnor och män måste sträva efter en balans mellan arbetslivet och hemmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!