Industrisemestern, som traditionellt innebar att fabriker stängde ner helt under fyra veckor mitt i sommaren, har förändrats en del över åren. Begreppet används fortfarande, men det är inte lika strikt som vecka 28 till 32 längre. Oturligt nog lever dock den beryktade söndagsångesten kvar. För vissa kan det kännas extra tufft att behöva återvända till Excel, dagboksblad och journaler.
Carina Bredmar, legitmerad psykolog på Feelgood Uppsala, berättar att det inte finns någon specifik vetenskap bakom just ångest relaterat till jobb efter semestern, men att hon upplever det som vanligt bland hennes klienter att känna obehag eller olust när semestern väl går till ända.
– Det beror ofta på att det har varit fri lek under semestern, man har tagit dagen lite som den kommit. Känslorna är tudelade – en del tycker att det är skönt att komma tillbaka, medan andra upplever det som en utmaning.
För att hantera den känsloladdade övergången till jobbet efter semestern är det enligt Carina Bredmar viktigt med en tydlig plan och målsättning för hur livet kommer att se ut de närmsta veckorna. Det kan vara att fundera ut några arbetsuppgifter som man tycker är roliga att göra eller att planera in något trevligt på fritiden.
– Att ha en målbild av att återgången till jobbet kommer att fungera bra är viktigt.
– Hugg inte i surdegen direkt, och måla inte upp det som att det bara är en grå vardag som väntar nu. Det finns trevligheter som väntar framöver också.
Hur kan arbetsgivare stödja sina anställda i övergången från semester till arbete?
– Genom att prata om hur det är när man kommer tillbaka från semestern.
Ja, det låter faktiskt lite smått otroligt. Prata om jobbet när man knappt hunnit lämna det. Men det kan enligt Carina Bredmar vara smart.
– Då blir du inte överraskad av det jobb som finns att ta hand om när du kommer tillbaka.
Enligt Carina Bredmar har många väldigt hög arbetsbelastning i dag och kanske för kort semester för att kunna komma ner i varv.
– Tyvärr är mångas semesterveckor fullspäckade. Man ska träffa släkten, bygga altan och göra allt möjligt. Det finns förväntningar på att familjen ska umgås 24/7. I dagens samhälle kan man tänka sig att familjeföretaget, ‘Familjen AB’, behöver en arbetsplatsträff. Kanske borde man ha en sådan inför semestern också, och prata om förväntningar och vad som ska hända.
– Se till att prioritera, så att du får tid att bara ligga på soffan, eller vara i trädgården och rensa lite ogräs.
Vad ska man göra om man ogillar sin chef eller kollegor?
– Vi råder aldrig någon att byta jobb – men hjälper till att kartlägga vad som bidrar inte funkar. Får chefen dig att må dåligt kanske du måste fundera över din situation.
– För konflikter med kollegor är det krångligare. Det är arbetsgivarens ansvar att ni kommer överens men handlar det om den berömda personkemin kanske det inte finns mycket att göra. Bara för att ni jobbar ihop, behöver ni inte kunna umgås på fritiden men du måste också kunna vara professionell i ditt bemötande på arbetsplatsen.
Carina Bredmar berättar att vi tillbringar en tredjedel av vår vakna tid på en arbetsplats. Med alla sociala kontakter blir arbetet en stor del av våra liv.
– De allra flesta mår ganska bra när dem kommit tillbaka från jobbet. Det bästa är om du kan känna att det du gör på dagarna känns meningsfullt.