Så tycker boende i Gottsunda om visitationszoner

Lagändringen om visitationszoner får både ris och ros av Gottsundabor som UNT pratar med. "De dömer efter utseendet och det blir vi svartskallar som kontrolleras", säger Mohammed, 24.

Visitationszoner kan bidra till ökad trygghet i området tycker flera Gottsundabor som UNT pratat med.

Visitationszoner kan bidra till ökad trygghet i området tycker flera Gottsundabor som UNT pratat med.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2024-04-22 16:30

Efter en lagändring den 25 april kan polisen införa visitationszoner. Det innebär ökade befogenheter att kroppsvisitera personer.

undefined
Visitationszoner kan bidra till ökad trygghet i området tycker flera Gottsundabor som UNT pratat med.

Enligt regeringen finns risken att kontrollerna ofta kan komma att riktas mot personer med invandrarbakgrund. UNT besökte Gottsunda för att höra vad de som bor där tycker om visitationszonerna. En vanlig åsikt löd ungefär så här: "Den nya lagen kan vara bra om den inte drabbar oskyldiga".

– Reglerna om visitationszoner kan lätt missbrukas. Det vore obehagligt att bli kroppsvisiterad om man inte gjort något fel, säger Emma som kommer gående på Bandstolsvägen tillsammans med sin man Yasin.

undefined
Visitationszoner hamnar långt ner på listan över vilka åtgärder mot grov brottslighet som efterfrågas av personer som bor i utsatta områden.

Han håller med men inflikar:

– Vid misstankar om brott tycker jag det är okej att personer visiteras, säger Yasin som i likhet med flera intervjuade inte vill ha sitt efternamn eller foto i artikeln.

En bit bort står Mohammed, 24 år, som säger att han blir stoppad ungefär två gånger i veckan. 

– Jag har bara gjort något mindre brott en gång men polisen visiterar mig hela tiden.

undefined
Syftet med visitationszoner är att beslagta vapen. Bilden visar en skjutning i Gottsunda 2019 då en man träffades med nio skott.

Trots det är Mohammed inte helt emot visitationszoner.

– Det är både positivt och negativt med zonerna. Det är bra om polisen kan visitera och ta vapen men de dömer efter utseendet och det blir vi svartskallar som kontrolleras.

undefined
Åsikterna om visitationszoner är nära kopplade till vilket politiskt parti man gillar. Det visar en undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet gjorde i höstas. Bland de som sympatiserar med Sverigedemokraterna anser 86 procent att åtgärden är ganska eller mycket bra. Mest negativt inställda är Miljöpartiets väljare och bland dem ser endast 17 procent positivt på zonerna.

En stiftelse som ligger bakom den så kallade Järvaveckan har nyligen låtit undersöka vad människor som bor i utsatta områden tycker om olika åtgärder mot gängkriminalitet.

Svarsfrekvensen bland de 23 000 tillfrågade är endast 15 procent men svaren från de 3 300 som deltagit i undersökningen kan ändå ge en fingervisning om opinionen.

Personerna i de utsatta områdena har listat vilka insatser de tror fungerar mot brottsligheten. Visitationszoner hamnar långt ner på listan och 47 procent tror att de får liten eller ingen effekt.

undefined
Bland Gottsundabor som UNT talat med finns en farhåga att personer med utländsk härkomst kommer att kontrolleras oftare av polisen än andra i en visitationszon.

Vad som däremot lyfts upp av de boende är ökad polisiär närvaro som enligt 74 procent har ganska eller mycket stor effekt. I topp hamnar ökad kameraövervakning vilket 75 procent ser som en positiv insats.

I undersökningen finns även svar från 1 000 personer som inte bor i utsatta områden. Även bland dem anses visitationszoner ha liten betydelse för brottsbekämpningen medan fler poliser i området rankas betydligt högre.

undefined
SOM-institutet vid Göteborgs universitet har undersökt kopplingen mellan partitillhörighet och åsikter om visitationszoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!