Trygg i kris och krig – trots 50 hästar att ta hand om

Kommer krisen eller kriget får varken hästar eller hundar plats i skyddsrummen. Vart ska de ta vägen och hur förbereder man sig egentligen på en kris som djurägare?

På Uppsala Ponnyklubb bor drygt 50 hästar. Vad ska hända med dem om krisen eller kriget kommer till Sverige?

På Uppsala Ponnyklubb bor drygt 50 hästar. Vad ska hända med dem om krisen eller kriget kommer till Sverige?

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2025-01-05 11:00

41 171 hundar fanns registrerade i Uppsala län 2023. En av dem är den fyraåriga hunden Ebbe. Att han inte får följa med till ett skyddsrum vid kris eller krig oroar inte hussen Henrik Westberg – han har en annan plan.

– Vi skulle hoppa in i bilen och köra ut till vårt landställe utanför Björklinge. Där har vi egen brunn och alltihopa. Stugan blir som vårt skyddsrum, säger han.

undefined
Henrik Westberg, hunden Ebbe och sonen Noah Westberg Sjödin på promenad i bostadsområdet. Skulle det blir kris eller krig i Sverige hade de tagit skydd i stugan där de har egen brunn.

Den 18 november fick familjen Westberg Sjödin hem broschyren "Om krisen och kriget kommer" från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I det nya gula häftet finns en hel sida som tillägnas de som har djur hemma.

Där står det bland annat att djurägare bör ha mat och vatten åt sina djur för minst en vecka, precis som till människorna i hushållet. Själv har Henrik Westberg inte bläddrat fram till listan än, men han kan ändå checka av alla punkter, utom en.

undefined
Kanske är det djuren som ligger längs fram i förberedelserna?Exempelvis ransonerar hunden Ebbe sin mat om han lämnas hemma en stund själv.
undefined
Utan att egentligen ha tänkt på att det ska finnas mat för sju dagar hemma åt fyra åriga hunden Ebbe, har Henrik Westberg en säck foder som räcker bra länge hemma.

– Vi har ju enormt mycket hundmat hemma. Men vattnet, det skulle ju vara det faktiskt. Vi har inga dunkar alls, säger han.

Likt många andra djurägare beskriver Henrik Westberg Ebbe som en extra familjemedlem. Ebbe skulle därför aldrig lämnas åt sitt öde. Med det sagt finns ändå en viss tillit i att Ebbe nog skulle klara sig hyfsat bra om den vanliga levnadsstandarden skulle försämras.

– Om han är hemma ensam ett tag märker vi att han inte äter sin mat, utan sparar den tills vi kommer hem så han vet att det finns chans att få mer. Det var något vi reagerade på och när vi kollade upp det förstod vi att ransonerandet var en sorts inre krisberedskap.

Ute vid stugan har familjen en egen brunn, så om de kan ta sig dit tillsammans med den stora fodersäcken lär det inte gå någon nöd på Ebbe.

undefined
Ridskolechefen Gabriella Pernler känner sig trygg på stallet. Utöver foder och medicinlager och en flexibel personalgrupp är hon glad över ridskolans 850 medlemmar som värnar om djuren. "Jag tvivlar inte en sekund på att några av de kommer att vilja ställa upp för hästarna." säger hon.

Alla djur hoppar dock inte lika smidigt in i bakluckan som Ebbe. På Uppsala Ponnyklubb bor drygt 50 hästar. En solig decemberdag travar de in i stallet över den isiga stallplanen.

– Jag känner mig trygg. Spontant tänker jag att vi som har många djur är vana att lösa problem och tänka om, säger ridskolechefen Gabriella Pernler.

Men det gäller att ha bra framförhållning menar hon – vilket kräver en uppdaterad omvärldsanalys. De har alltid ett stort lager av foder, vilket var tursamt under torkan 2018, då det blev brist på hö i hela Sverige. Under pandemin var de även glada över stallets sårvårds-lager, eftersom det var fyllt av handsprit. Utanför stallet har de också en plan B för vattenförsörjning: Brunn och elverk.

– Vattnet är det stora orosmomentet. En häst dricker ju 30–60 liter om dagen.

undefined
Corona blev en tankeställare menar ridskolechefen Gabriella Pernler. Den visade att människor kan ställa om, men i det arbetet är det viktigt att inte förlora sig i oroliga tankar, säger hon, utan behålla en positiv anda.

I samband med invasionen i Ukraina var det många djurägare som vände sig till Organisationen Blå Stjärnan som hjälper till med kunskap om hur djur ska bli omhändertagna i kris eller krigstider. Både MSB och Jordbruksverket hänvisar frågor till Blå Stjärnan, men på senaste tiden har de inte varit många. 

– Kanske tog många djurägare tag i saker i samband med kriget i Ukraina, eller så har nu broschyren blivit en påminnelse för ägare att djuren faktiskt är deras ansvar, säger agronomen Eva Ladberg som är utbildningskonsulent vid Blå Stjärnan.

undefined
Eva Ladberg är agronom och jobbar som utbildningskonsulent på organisationen Blå Stjärnan. Hon upplever att det är bra att man inte oroar sig över en kris eller ett krig, men att djurägare ändå bör fundera över sitt ansvar och tänka över vardagen och rutiner nu när man faktiskt hinner det.

Hon menar att beredskapen förstås skiljer sig åt beroende på vilka djur och hur många man har, men att en sak kan bli aktuellt för dem alla:

– Det låter ju tyvärr lite krasst, men kunskapen om hur man avlivar ett djur är väldigt central. Det råder redan veterinärbrist så i ett stall bör minst en person kunna det, alternativt att man har en granne eller liknande som kan komma över om det behövs.

Eva Ladberg betonar att man ska ha respekt för hur mycket djur betyder för människor. De påverkar oss psykiskt och kan därför skapa en trygghetskänsla i kris. Samtidigt är det djurägarnas ansvar att se till så att ett lidande får ett slut.

– Generellt upplever jag att vi blivit väldigt bekväma som djurägare vilket tyvärr gör att vi har mindre kunskap själva om hur djur mår. När vi exempelvis låter någon annan klippa klor eller päls, då missar vi chansen att undersöka vårt djur. Det leder till att man inte alltid ser om ens djur mår bra, eller lider.

undefined
På Uppsala ponnyklubb finns en brunn att ta i bruk om det skulle behövas. De har även en vattentank och en traktor om det skulle bli aktuellt att hämta vatten åt hästarna.

På länsstyrelsen Uppsala har man en hel enhet som arbetar med krisberedskap. Den har dock inget specifikt fokus på djur.

– Vi måste fundera på vilken roll vi ska ta. Det märks ju att de här frågorna blir mer och mer aktuella hela tiden. Och det är ju kanske lite oroväckande att en myndighet inte har en plan i dagsläget, säger Emelie Endrésen, enhetschef på Länsstyrelsen Uppsalas veterinärenhet.

Enligt henne är arbetet med djurens krisberedskap i Uppsala troligtvis igång efter årsskiftet.

Så förbereder du dig:

• Fundera över var du bor. Ligger din bostad i stadskärnan eller i närheten av något som skulle kunna bli ett bombmål? Elverk? Vattenkraftverk?

• Djur är inte välkomna i skyddsrum. Alternativen är husets källare eller en jordkällare med betongväggar. Kanske har grannen en matkällare på sin tomt? Annars kan man söka skydd i en gångtunnel.

• Tänk igenom vilka behov ditt djur har och vilken alternativ plan som finns för att tillgodose dem. För ett husdjur bör du ha foder och vatten hemma för en vecka. Har du ett helt stall bör du ha ett stort laget foder på en mus-säker plats. Hur kan du lösa vatten åt djuren? Finns det en brunn, ett dieselverk som kan driva vattenförsörjningen?

• Planera inför en eventuell flytt/evakuering av djuren. En bur ska inte stå på vinden utan vara tillgänglig vid akut fara. Har du många djur, bestäm en prioriteringsordning för att evakuera dem. Finns betesplats där de kan lämnas? Går det att ta hjälp av grannskapet och närliggande gårdar?

• Ha pass nära till hand och viktiga telefonnummer (såsom till veterinären) utskrivna på papper tillgängligt.

• Träna ditt djur. Ett djur som lydigt hoppar in i sin bur är lättare att rädda än ett som gömmer sig under sängen.

• Skaffa basala veterinärkunskaper så att du har god kännedom om ditt djurs mående.

• Vid kris eller krig kan det bli aktuellt att avliva djur för att bespara dem lidande. Vem ska göra det? Se till så att du eller någon annan i djurets närhet vet hur man nödslaktar.

Källa: Blå Stjärnan

Organisationen Blå Stjärnan bildades 1917 av djurskyddsföreningarnas centralförbund, efter att man insett att ingen tog hand om krigsskadade hästar som löpte fritt efter första världskriget. Idag har organisationen 1600 medlemmar som förmedlar information om hur djur ska tas om hand vid kris eller krig. Organisationen håller också i studiecirklar och har checklistor för krisberedskap för specifika djur. Både MSB och Jordbruksverket hänvisar frågor om djur i kris och krig till organisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!