Så tänkte kommunen nytt i Stabby – hyllas av de boende

Trivsamt, naturnära och tryggt. Lovorden är många bland de boende i kvarteren vid Mimmi Ekholms plats. Men torget behöver få mer liv tycker en del.

"Det är kul med så olika stilar på husen. Här finns till exempel ett höghus i mörkt tegel som ger lite New York-känsla". Det säger Axel Persson som på bilden är  tillsammans med sonen Gösta.

"Det är kul med så olika stilar på husen. Här finns till exempel ett höghus i mörkt tegel som ger lite New York-känsla". Det säger Axel Persson som på bilden är tillsammans med sonen Gösta.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2020-08-03 05:01

Ett av Uppsalas färskaste bostadsområden är kvarteren vid Mimmi Ekholms plats i Stabby nära Börjetull. Här har det byggts 1 050 lägenheter och de senaste blev klara 2018.

När UNT är på besök är det fullt liv på flera av innegårdarna. Vid en av dem står en grupp killar och grillar och strax intill far några småbarn omkring på sina cyklar.

Stort bildspel: Här är områdena som växer mest – se dem från ovan här

På en träbänk sitter Axel Persson med tvåårige sonen Gösta och tar det lugnt.

– En sak jag gillar med området är blandningen av åldrar och etnicitet bland de som flyttat hit. Och det är bra att det finns både hyresrätter och bostadsrätter, säger Axel Persson.

Han tycker att gårdarna påminner om de som fanns i Ekeby där han växte upp.

– Barn lekte med varandra och vuxna träffades på gårdarna. Så är det här med. 

undefined
"Det är kul med så olika stilar på husen. Här finns till exempel ett höghus i mörkt tegel som ger lite New York-känsla". Det säger Axel Persson som på bilden är tillsammans med sonen Gösta.

Axel Persson uppskattar även att det finns service i området i form av mataffär, apotek, krogar med mera. 

– Det var en viktig orsak till att vi flyttade hit, berättar han.

Den som besöker området slås av att husen är så varierade. På ett ställe står till exempel ett niovåningshus i brunt tegel bredvid ett hus på fyra våningar med fasad av vitmålad puts.

– Det gillar jag, det känns som nytänk. Det är fint med olika hushöjder, det bryter av, säger Agnes Åström som bott här i tre år. 

Anna Hellgren vid stadsbyggnadsförvaltningen var med och planerade området. Hon berättar om tankegångarna bakom projektet.

– Vi ville att arkitekturen skulle innehålla en blandning av stilar. Fasaderna är av puts och tegel för att anknyta till husen i Luthagen i närheten, säger Anna Hellgren.

Vad man kanske inte tänker på är att området är byggt som en skål. De högsta husen finns i utkanterna, dels mot järnvägen, dels mot Hällbygatan. 

undefined
Mimmi Ekholms plats.

De högre husen bildar en skyddande gräns mot skålens mitt där husen är lägre, och oftast består av fyra våningar. I och med att de flesta husen kring gårdarna inte är högre än fyra våningar har dagsljuset möjlighet att nå in. 

Skålen genomkorsas av ett gångstråk som sträcker sig genom området, från Mimmi Ekholms plats och vidare västerut. 

– Gångstråket är tänkt att öppna upp mellan husen så det inte blir en stängd enklav. På så sätt kan det även locka människor från andra delar av Luthagen, uppger Anna Hellgren.

En viktig faktor för stadsplanerarna var att få in verksamheter i form av butiker och annat i området.

– I norra Luthagen finns inte så mycket service och vi ville inte att det bara skulle bli bostäder dit man kommer hem och sover. Därför planerade vi ett stadsdelstorg med plats för närservice, säger Anna Hellgren.

undefined
Mimmi Ekholms plats.

Flera av de UNT talar med uppskattar utbudet vid Mimmi Ekholms plats.

– Vi kommer hit ibland för att fika eller handla i ICA-butiken. Där vi bor vid Klockargatan en bit bort finns nästan ingen service alls, säger Adolph Hammer som tar ett glas vin vid Mimmi Ekholms plats tillsammans med makan Inga-Lill.

En återkommande åsikt är dock att Mimmi Ekholms plats upplevs som lite ödslig.

– Det vore trevligt med mer aktivitet här, kanske en fontän, en glasskiosk eller något annat som drar till sig folk, säger Inga-Lill Hammer. 

undefined
Ingrid Asker gillar närheten till Stabbyskogen och att området känns tryggt. Men hon hade uppskattat mer liv på Mimmi Ekholms plats. På bilden även sonen Tage.

Ingrid Asker bor i området sedan två år och är nöjd med det mesta, utom just Mimmi Ekholms plats. 

– Torget är mest något man passerar, tycker hon. 

En kanske ringa tröst är att Mimmi Ekholms plats från början planerades att bli betydligt större. Sedan krymptes det, just för att det inte skulle framstå som alltför livlöst.

undefined
Mimmi Ekholms plats.
undefined
Mimmi Ekholms plats.
Cementgjuteriet

Bostadsprojektet vid Mimmi Ekholms plats går inom kommunen under namnet Cementgjuteriet. Området ligger i Stabby nära Börjetull och avgränsas av Hällbygatan, Börjegatan och Pelargatan.

Cementgjuteriet består av 1 050 lägenheter varav 400 hyresrätter och drygt 600 bostadsrätter. Det senast byggda kvarteret togs i bruk 2018. 

Kommunen planerar att bygga ut på fälten väster om Cementgjuteriet men dessa planer ligger tills vidare på is.

Karta: Mimmi Ekholms Plats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!