Nyligen rapporterade UNT att Akademiska sjukhusets expertgrupp Vårdhygien granskat hur äldreboenden i Uppsala arbetat för att stoppa pandemin. Vårdhygien har tagit upp flera exempel på undermåliga hygienrutiner.
Så här svarar cheferna vid några av de äldreboenden som granskats av Vårdhygien.
Karl-Johansgården, Svartbäcken.
Enligt rapporten förekommer det att "personal fryser ut de som arbetar med covid-19 och vill inte att de ska sitta i samma pausrum som övrig personal på grund av rädsla".
– Det handlar om försiktighetsåtgärder, att de som jobbar med covidsmittade bör hålla avstånd till sina kolleger, kommenterar Karl-Johansgårdens chef Johan Lagvik.
En annan slutsats i rapporten lyder: "Personalen hittar på egna rutiner och följer inte de rutiner som gäller".
– Det kan ha hänt i något enstaka fall. Vi har genomfört samtliga rekommenderade hygienutbildningar för personalen. För att säkerställa hygienföljsamheten har vi även granskat den internt. Kunskapen och följsamheten var mycket god, uppger Johan Lagvik.
Att besöksförbudet inte respekterats säger han har hänt endast undantagsvis.
Linné, Sävja.
"Personal, inklusive sjuksköterskan går emellan plan", uppges vara en av bristerna vid Linné.
– Så länge det inte finns misstänkt eller konstaterad smitta kan personalen gå mellan planen men vid misstänkt eller konstaterad smitta ska det undvikas i största möjligaste mån, skriver Linnés verksamhetschef Jessica Gustafsson i ett mejlsvar.
– Det kan vara så att det bara finns en sjuksköterska att tillgå och att hon eller han behövs på flera plan och då måste vi hantera det på bästa sätt.
Vidare hävdar Vårdhygien att handhygienen inte fungerar, att handskar överanvänds samt att visir och munskydd används felaktigt.
– I dagsläget har vi ingen smitta på boendet men när vi hade det uppmanade vi all vår personal att ta del av utbildning i basala hygienrutiner och nu pågår dessa utbildningar kontinuerligt. Vid smitta har vi även dagliga genomgångar i verksamheten och stöd på varje avdelning, skriver Jessica Gustafsson.
Hagundagården, Vänge.
I rapporten identifierades brister i basala hygienregler samt att det inte ska ha funnits någon skyddsutrustning i början av pandemin.
– Uppgifterna stämmer inte. Det står bland annat att vikarier tas in utan utbildning i basala hygienregler och i omvårdnad av äldre. Vi har varit noga med utbildningar, säger äldreboendets chef Carola Bertolino.
Hon har skickat in en rättelse efter att rapporten presenterades.
– Vi har varit öppna med vad vi har gjort och vilka åtgärder vi vidtagit. Vad som står i en rapport kan jag inte göra så mycket åt. Det är vad vi gör på plats som betyder något.
Myrbergska gården, Luthagen.
Här består kritiken bland annat av att det saknats handsprit i vårdarbetet och att personalen använt visir felaktigt.
– Visiren kan vara besvärliga att ha på sig under ett helt arbetspass. Då kan det bli att man sätter dem på snedden. Men det har bara hänt vid enskilda fall. Sedan är det ju bara bra att det uppdagas, säger verksamhetschefen Jonathan Brinkeback och fortsätter:
– Jag upplever inte hygienrutinerna som ett stort problem. Vi vill utveckla vårt arbete och välkomnar synpunkter. Vi påminner varandra men det är klart att det är tråkigt när det blir fel.
Samtliga äldreboenden som förekommer i artikeln drivs av Uppsala kommun.