372 586 kronor, plus ersättning för rättegångskostnaderna.
Det skadeståndskravet riktas nu mot Uppsala kommun från den man som tidigare utreddes av åklagare, misstänkt för att ha våldtagit och sexofredat en kvinna i hemtjänsten – Elsa.
Apropå våldtäkterna i hemtjänsten har polis och åklagare tidigare sagt till UNT att endast ett utpekande inte räcker för att väcka åtal. För det behövs även stödbevisning. När en man i vintras kunde dömas till fängelse för våldtäkter och övergrepp på äldre i den privata hemtjänsten, fanns både filmer och biologiska spår som knöt honom till brotten. I fallet med våldtäkterna i den kommunala hemtjänsten har sådan stödbevisning inte funnits.
Förutom de 372 586 kronorna, där en del är ett allmänt skadestånd för de skador mannen anser sig ha lidit och en del är förlorad arbetsinkomst, kräver mannen Uppsala kommun på 14 580 kronor i månaden tills han får ett nytt jobb.
Bakgrunden till kraven är att mannen hävdar att han är oskäligt avskedad. Mannen borde ha stängts av under utredning och sedan fått återgå till jobbet när åklagaren under hösten 2024 formellt avskrev misstankarna mot honom och utredningen lades ned i brist på bevis. Det har hans advokat Mats Axén tidigare sagt till UNT.
Nu avskedades mannen redan i juli 2024, efter att Elsa berättat om våldtäkten och kommunen gjort en första utredning.
Men mannen agerade inte omedelbart och har därmed försuttit chansen att kräva ett ännu större belopp. Hade han senast fyra veckor efter avskedet gått till tingsrätt för att pröva giltigheten i avskedandet hade han i dag suttit med andra möjligheter – om han fått rätt.
Den som får sitt avsked ogiltigförklarat har nämligen rätt att kräva ersättning med stöd av Lagen om anställningsskydd, LAS, om inte arbetsgivaren då tar tillbaka personen i anställning. Det här förklarar Jonna Berggren, biträdande förhandlingschef i Uppsala kommun, som handlägger den här typen av ärenden.
Som mest kan man då få rätt till 32 månadslöner, om man varit anställd över tio år. Har man varit anställd kortare än fem år är taket 16 månadslöner. Har arbetstagaren varit anställd mindre än sex månader, ska beloppet likväl motsvara sex månadslöner.
Mannen som nu stämt kommunen hade varit anställd i omkring tre år. Räknat på sin grundlön i 16 månader hade han kunnat få en ersättning på som mest 430 000 kronor, förutom det skadestånd han nu krävt.
Är det inte till ens fördel om en domstol först ogiltigförklarat avskedandet, när man stämmer och kräver skadestånd?
– Det är det ju tingsrätten som ska svara på. Men rent generellt är det så klart bättre om avskedandet är ogiltigförklarat, säger Jonna Berggren.
UNT har begärt att få ta del av skälen för avskedandet, men ännu inte fått svar. I allmänhet gäller att grunderna är allvarligare när någon avskedas och omedelbart får sluta utan lön, än vid en uppsägning, säger Jonna Berggren.
– För avsked krävs ett flagrant avtalsbrott, brukar man säga. Det kan vara hänfört till något arbetstagaren gjort i tjänsten, men även något utanför, som rubbar förtroendet, säger hon.
Den kvinna med hemtjänst som UNT kallat "Siv" och som också våldtagits har pekat ut samme man som gärningsman. Den våldtäktsutredningen är ännu öppen, men det saknas bevis för att koppla en misstänkt till övergreppet.
UNT har sökt mannens advokat Mats Axén som avböjt att kommentera stämningen.