"Långt ifrån jämställt i Uppsala"

Uppsala kommer på plats 32 av 290 när den ekonomiska jämställdheten mäts i hela landet.
– Men män och kvinnor är långt ifrån jämställda i Uppsala, säger privatekonomen Stefan Westerberg.

Arkivbild. Det är under småbarnsåren som de stora skillnaderna mellan mäns och kvinnors ekonomier grundläggs.

Arkivbild. Det är under småbarnsåren som de stora skillnaderna mellan mäns och kvinnors ekonomier grundläggs.

Foto: Martina Holmberg / TT

Uppsala2025-03-08 05:00

Nyheten i korthet

  • En rapport från Länsförsäkringar visar att män i Uppsala tjänar i genomsnitt 5000 kronor mer än kvinnor efter skatt. Uppsala rankas som nummer 32 av 290 kommuner i ekonomisk jämställdhet.
  • Skillnaderna i lön mellan män och kvinnor förklaras till stor del av att kvinnor tar större ansvar för barnen, vilket påverkar deras karriärutveckling och pension.
  • Kvinnor i Uppsala har också bara hälften av de kapitalinkomster som männen har i genomsnitt, vilket förstärker de ekonomiska ojämlikheterna.

Småländska Gnosjö och Danderyd utanför Stockholm ligger i botten när det kommer till ekonomisk jämställdhet i Sverige. Uppsala ligger bättre till: Plats 32 av landets 290 kommuner. 

Det visar en färsk rapport från Länsförsäkringar.

– Men män och kvinnor är långt ifrån jämställda i Uppsala, även om det finns en hög andel kvinnliga chefer i Uppsala, säger Stefan Westerberg som är privatekonom på Länsförsäkringar.

I rapporten mäts åtta olika faktorer som påverkar mäns och kvinnors ekonomi. Det är bland annat inkomst efter skatt, vem som tar mest vab (vård av sjukt barn) och föräldraledighet, pensionsinkomster och vilka som har chefspositionerna.

undefined
Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och ansvarig för Jämställdhetsindex 2025, som mäter ekonomisk jämställdhet i alla Sveriges kommuner.

Rapporten kommer fram till att det finns stora skillnader mellan mäns och kvinnors ekonomiska möjligheter. 

I Uppsala har exempelvis män i genomsnitt drygt 5 000 kronor mer än kvinnor i lön efter skatt. Vissa skillnader kan förklaras med att vissa kvinnodominerade yrken, såsom undersköterska och förskolepedagog, har lägre löner än vissa mansdominerade tekniska yrken. 

– Branschskillnaderna förklarar en hel del av löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Men tar man hänsyn till branschskillnader, och även andra förklaringsfaktorer, kvarstår fem procent lönegap. Det innebär att männen tjänar mer för samma arbete, säger Stefan Westerberg.

De här skillnaderna ökar under småbarnsåren eftersom kvinnor tar ut mer föräldraledighet, mer vab, jobbar mer deltid när barnen är små och kvinnor är även sjukskrivna mer än män.

– Innan första barnet föreligger det ingen större skillnad i löneutveckling mellan män och kvinnor. Men eftersom kvinnor tar det största ansvaret för barnen och under de åren jobbar mindre leder det till att kvinnors karriärutveckling hämmas, deras chanser att bli chefer försämras. I slutändan påverkar det även pensionen negativt eftersom den baseras på din totala livsinkomst.

undefined
Männen i Uppsala tjänar i genomsnitt mer än 5 000 kronor mer än kvinnorna efter skatt.

Kvinnor i Uppsala har i genomsnitt även bara hälften av de kapitalinkomster som männen har, det vill säga pengar som kommer från försäljning av aktier och fastigheter. Detta spär på de redan olika förutsättningarna. Kvinnor har lägre löner, kan investera mindre och får därmed mindre vinster. Detta förstärks av att kvinnor är mindre riskbenägna än män.

Vid sidan av de orättvisa livsmöjligheterna, kan den ekonomiska ojämställdheten även leda till farliga situationer, säger Stefan Westerberg.

– Äktenskapet kan ju gå i kras och bli destruktivt, och då kan vi se i undersökningar att kvinnor drar sig för att separera på grund av oro över ekonomin. Som kvinna ska du vara fri ekonomiskt så att du kan hantera det oväntade.

Och det finns det många praktiska åtgärder för män och kvinnor att vidta innan orättvisorna uppstår. 

– De små besluten i vardagen kan få långsiktiga konsekvenser för din privatekonomi. Sätt dig in i vad vabbande, deltid och föräldraledighet leder till. Ha samtal med din partner och dela lika. Kan man inte det ska man bli ekonomiskt kompenserad för det av sin partner.

Men om partnern inte går med på det, vad gör man då?

– Samtal om pengar kan vara jobbiga men ju tidigare man har dessa samtal desto mer samsyn får man om varandras situation. I vardagsekonomin är det klokt att dela på de gemensamma kostnaderna så att båda har möjlighet till ett sparande. De här sparpengarna ger dig ett så kallat fuck-off-kapital, så att du kan hantera oförutsedda händelser.  

Rapporten

Rapporten från Länsförsäkringar har tittat på åtta punkter och jämfört dem i Sveriges samtliga 290 kommuner.

Det de har undersökt är: 

– Nettoinkomst

– Chefspositioner

– Vård av sjukt barn (vab)

– Pensionsinkomster

– Sjukfrånvaro

– Föräldraledighet

– Bostadstillägg

– Kapitalinkomster

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!