1. Jag har en villa med inkopplad fjärrvärme, jag funderar nu på att byta ut det till bergvärme. Vad ska jag tänka på innan jag byter uppvärmning?
Fjärrvärme är bra ur miljö- och samhällsperspektiv och med dagens kapacitetsbrist i elnätet är det bra om så många som möjligt inte har el som uppvärmning. En värmepump använder el till driften och som spetsvärme. Ett tips är att börja titta på energianvändningen i första hand, går det att förbättra ventilationen, täta fönster och dörrar eller isolera vinden?
Om du väljer att gå över till bergvärme och du gör energibesparande åtgärder så minskar det byggnadens effekt- och energibehov. Det i sin tur leder till att det behövs en mindre värmepump och det blir en billigare investering. Något som du bör kontrollera med din kommun är om du får borra på fastigheten. Det finns många områden där man inte får borra, till exempel där det finns vattentäkter.
LÄS MER: Sex tips för solcellssugna!
2. Jag ska bygga om min villa och undrar vilket ventilationssystem jag ska ha?
Det beror helt på vad byggnaden har för förutsättningar och vad det finns för system i dag, en grundregel är att använda samma system som tidigare. Om man tittar på energianvändningen för ett ventilationssystem är ett från- och tilluftsystem med värmeåtervinning att föredra, även kallad FTX. Ett bra FTX-aggregat återvinner en stor del av värmen i frånluften innan den skickas ut ur byggnaden.
En nackdel är att det kräver kanaler till alla rum i byggnaden och det kan vara en dyr investering. Därför kan det fungera bäst vid nyproduktion eller vid större renoveringar. För att göra bra bedömningar utifrån just din villas förutsättningar rekommenderar vi att du tar kontakt med en ventilationstekniker eller en kunnig byggare.
LÄS MER: Uppsalauppfinning sänker bostadskostnaden
3. Jag ska köpa en elbil och vill samtidigt installera en snabbladdare hemma. Vad ska jag tänka på?
Vi rekommenderar att endast ha en normalladdare hemma, de ligger på ungefär 3,7 kW. Det innebär att de kan ladda ett tomt batteri på 40 kWh på cirka 10 timmar. När du parkerar din bil hemma över natten så är batteriet sällan helt tomt, vilket gör att laddtiden blir kortare än 10 timmar. En tumregel är att en timmes laddning ger två mils körning. En snabbladdare kräver högre säkring, det innebär att den kostnaden kan öka väsentligt samtidigt som kablarna in till huset kanske inte klarar av den högre belastningen och måste bytas ut.
Vill du ändå gå vidare med en snabbladdare så rekommenderar vi dig att ta kontakt med en elfirma som kan se över dina möjligheter.
Daniel Boström
Kommunal energi- och klimatrådgivare