Intresset för att hyra en bostad ökar, enligt bostadsförmedlingens statistik. I Uppsala län förmedlades 5 200 vanliga bostäder under 2023, drygt 700 fler än året innan.
Bostadsförmedlingens kö är ung, 23 procent av dem som står i den är mellan 18 och 24 år gamla. Men för dem är det ofta dyra nyproducerade lägenheter som står till buds. Och det blir allt dyrare. Under 2023 har den genomsnittliga årshyran per kvadratmeter blivit fem procent högre. En förklaring är ökade byggkostnader.
Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Aros-Gävle, som även organiserar Uppsalas hyresgäster, bekräftar bilden.
– Är man beredd att ta en nyproducerad lägenhet med hög hyra är kötiderna relativt korta. Men för övriga är det jättesvårt att ta sig in på bostadsmarknaden. I dagsläget minskar beståndet av lägenheter med rimliga hyror, säger hon.
Hyresgästföreningen vill se fler nybyggda bostäder med rimliga hyror och för att nå dit finns enligt Lena Jansson Nordin flera vägar att gå.
– Bostadspolitiken bör läggas om. Nyproduktionen måste få statligt stöd för att kunna bygga billigare. Andra vägar är att tänka friare när det gäller boendestandarden, till exempel vad gäller rummens storlek. Kommunen måste också tillhandahålla mer mark.
Hur ser då bostadskön i Uppsala ut i dag?
Bostadskön växer år för år, men enligt Uppsala Bostadsförmedlings analytiker har den genomsnittliga tiden det tar för att få en bostad minskat. Hälften av de kontrakt som skrevs 2023 gick till sökande med mindre än tre års kötid, visar bostadsförmedlingens egna siffror.
En sökning i statistiken visar att det finns chans för de som söker en billigare hyra, om man kan tänka sig att bo i utkanten av stan.
En titt på siffrorna för förmedlade lägenheter under 2023 fram till oktober 2024 visar att man kan få en trea på Bandstolsvägen i Valsätra, med en hyra på 8 621 kronor per månad, med endast 145 ködagar i bagaget.
En tvåa på Västgötaresan i Sävja som kostar 7 980 i månaden kan man få efter att ha köat i 129 dagar.
På centralare adresser är det närmast livslångt köande som gäller. En tvåa på Kålsängsgränd nära ån, med en hyra på 7 145 kronor per månad förmedlades till en person med 18 380 ködagar, vilket betyder att hen stått 50 år i kön.
Mellan 2022 och 2023 ökade andelen nyproducerade lägenheter och i samma veva steg även hyreskostnaden per kvadratmeter. Nybyggda ettor är dyrast, här har hyran stigit med sju procent på ett år, enligt bostadsförmedlingen.
23 procent av dem som står i kön är i åldrarna 16-24 år.
Tala Raha, är chef för marknad och kommunikation på Uppsala Bostadsförmedling. Hon bekräftar att bostadsförmedlingens kö är ung.
– Vi har många unga registrerade och det har sett ut så sedan 2016 då vi startade förmedlingen. Unga planerar för sin framtid, säger hon.
I juni ändrade man reglerna så att alla som fyller 16 under året kan ställa sig i kön, oavsett när de har födelsedag på året.
Vad är hennes råd till alla unga som vill flytta hemifrån?
– Det kan vara svårt att få en bostad man har råd med, men man ska alltid vara proaktiv. Anmäl ditt intresse, du kan ha tur, säger Tala Raha.
Hon berättar att Uppsalas bostadsförmedling jobbar aktivt med hyresvärdarna för att öka antalet bostäder som lämnas till förmedling och har särskild fokus på bostäder reserverade för unga.