Så slipper du bråk med svärföräldrarna

Relationen till partnerns föräldrar är inte alltid okomplicerad och ibland växer irritationen till en större konflikt. Att dra en gräns kan vara nödvändigt, men gör det på rätt sätt, råder psykologen.|

Försök se fördelarna även när det är jobbigt - svärföräldrar är ofta finfina barnvakter!

Försök se fördelarna även när det är jobbigt - svärföräldrar är ofta finfina barnvakter!

Foto: David Pereiras/Shutterstock.com

Uppsala2015-07-13 10:51

Tycker svärfar att ni är för stränga när det kommer till barnens godiskonsumtion, och tar varje tillfälle i akt att sticka till barnen något sött, trots att du har bett honom att låta bli? Gnisslar du tänder av irritation när svärmor drar fingret i dammet på listerna i köket? Små irritationsmoment hör nästan alla familjer till - men vad gör man när konflikten börjar ta för stor plats? Att dra en gräns mot sina svärföräldrar är lättare sagt än gjort.|

– Att det ofta uppstår konflikter beror nog på att det är så viktiga relationer det handlar om, som det finns mycket förväntningar kring. Både relationen mellan förälder och barn och till partnern, säger Anna Bennich Karlstedt, psykolog.

– Det kan också vara två familjekulturer som möts, där värderingar och traditioner ser olika ut.

Högtider av olika slag är tillfällen då förväntningar från två håll ofta krockar med varandra.

– Föräldrarna kanske säger "men så har vi alltid gjort" medan deras svärson eller svärdotter, som sannolikt är färgad av sina egna traditioner, tycker att "det här är min familj - ska vi inte kunna göra som vi vill?". I andra situationer i livet är man mer benägen att kompromissa med skillnader, men inom familjen blir sådana krockar ofta större och sårigare, säger Anna Bennich Karlstedt.

Ett av de vanligaste konfliktområdena är barn och uppfostran.

– Att få barn är det största som händer i livet, att få barnbarnkan många gånger vara det näst största. Ofta ger den äldre generationen råd utifrån omtanke, men det blir lätt fel, säger Anna Bennich Karlstedt.

Får svärföräldrar lägga sig i uppfostran av barnbarnen?

– Det kanske de kan få. Men de måste också komma ihåg att det är en känslig fråga och det man gjorde när man själv hade små barn för 30-40 år sedan kanske inte riktigt fungerar i|dag. Det bästa är att man frågar om de nyblivna föräldrarna vill ha ett råd eller ens synpunkter.

Att få stöd av sin partner i en konflikt med hans eller hennes föräldrar är viktigt, annars är det lätt att känna sig ensam och utsatt. Och det handlar inte om att partnern måste snacka skit om sina föräldrar.

– Att få höra "jag vet, min mamma kan vara lite okänslig ibland, jag förstår att du reagerade på det hon sa" gör att man orkar mer.

Anna Bennich Karlstedtberättar att hon har mött fall där partnern är väldigt konflikträdd.

– Partnern kan också behöva fundera över vad som står i vägen för att kunna sätta en gräns mot sina föräldrar. Det kan vara en jobbig men nödvändig uppgörelse att ta.

Anna Bennich Karlstedt tycker att det är bra om man försöker att ha förståelse för att familjer är olika och att det kan vara svårt för svärföräldrarna att ställa om till de nya förhållandena.

– Men det är klart att det finns en gräns också. Även om den jag är tillsammans med är deras "barn" är man ju som vuxen i en kärleksrelation ändå vuxen. Att bli behandlad som ett barn då känns inte okej.

Väljer man att prata med sina svärföräldrar om det man tycker är jobbigt ska man tänka igenom det man vill ha sagt i förväg, uttrycka sig i jag-budskap och hålla sig till konkreta situationer. Personangrepp förvärrar bara situationen.

– Hellre än "ni är så otroligt krävande och ska alltid lägga er i" kan man till exempel säga "jag tycker att det är jobbigt när ni talar om hur och när jag ska mata vårt barn och jag vill att ni slutar med det. Jag kan be er om råd kring matande om jag vill ha det, hoppas ni kan respektera det."

Anna Bennich Karlstedt har sett en del skräckexempel på infekterade relationer.

– Den här typen av konflikter har ofta stora kostnader i form av lojalitetskonflikter och trassel kring varje tradition eller familjesammankomst. Försök undvika att bryta så långt det går, men i vissa fall är kostnaderna att upprätthålla kontakt faktiskt större. Men man bör göra en ordentlig konsekvensanalys innan man gör något så drastiskt. Det drabbar ju fler personer än en själv. (TT)

sommar@unt.se

Psykologens råd

+ Ha en viss förståelse om det går. Tänk på att familjer är olika och har olika traditioner.

+ Får du råd du inte vill ha? Tänk på att det oftast ligger omtanke bakom. Om det blir för mycket – säg ifrån just när du får ett råd, då har du ett tydligt exempel. Säg att du hellre ber om hjälp om du behöver.

+ Sök stöd hos din partner. Han eller hon känner sina föräldrar bäst och kan förklara vad som ligger bakom vissa beteenden. Ofta räcker det långt att bara få bekräftelse från partnern. Ha en gemensam plan.

+ Mitt i de eventuella nackdelarna – vilka är fördelarna? Det kanske är jobbigt att umgås på ett gemensamt landställe i en vecka, men å andra sidan är det bra att ha lite barnvaktshjälp.

+ Tänk igenom vad det är du vill ha sagt. Håll samtalet konkret och ta upp konkreta situationer/beteenden.

+ Glöm inte att vi alla har skavanker – även du själv kan behöva fråga dig vad du kan bidra med, kompromissa om eller förändra, för att underlätta relationen. Alla har oftast något att vinna på att det fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om