Uppsala län är placerad högt upp på listan för de län i Sverige med förhöjd förekomst av TBE-virus.
– Å ena sidan kan det vara så att det finns fler fästingar generellt, vilket ökar antalet möjliga fästingar som kan bära på smittan. Det kan bero på ett varmare och fuktigare klimat. Å andra sidan handlar det om att man letar mer efter TBE inom vården, vilket gör att fler fall registreras, säger Anna Gillman, smittskyddsläkare vid Akademiska sjukhuset.
Varför får vissa TBE trots att de har vaccinerat sig?
– Ibland ser vi väldigt allvarliga fall, och i vissa fall dödsfall hos personer som är till synes immunfriska och till och med vaccinerade. Exakt vad det beror på, är man inte helt säker på. Det är vanligast bland äldre personer och de som har immunhämmande mediciner eller som har en sjukdom som försämrar immunförsvaret.
– För de allra, allra flesta så hjälper vaccinet mot de svåraste formerna, och det är det viktigaste. Men däremot kan man inte säga med hundra procent säkerhet att man inte kommer bli sjuk, trots vaccination.
Varför det?
– Det är ytterst få vaccin som täcker 100 procent, och så är det med TBE-vaccin också. Det minskar risken för smitta och svår sjukdom, men det är inte hundraprocentigt skydd. Skyddet avtar också efter hand vilket innebär att man måste fylla på. Det innebär inte att skyddet bara försvinner efter några år utan det är sakta glidande, så vi rekommenderar att fylla på efter ett visst antal år.
– Grundvaccination på tre doser är viktigast. Sedan bör man fylla på efter tre år och sedan vart femte år. Dock är dessa intervall inte exakta. Till exempel i Finland rekommenderar man att ta vart tionde år. Man kan inte säga exakt att det blir sämre skydd bara för att man tar en påfyllnadsdos tre och ett halvt år senare istället för tre år senare, utan så länge man fyller på minskar man risken betydligt att bli smittad och man ökar skyddet mot de svåraste formerna av TBE.
När bör man söka vård?
– Symptomen är otroligt varierande. Det kan vara från lite huvudvärk till lite diskret feber och muskelvärk – det kan vara influensa eller något annat virus. Mår man ok, behöver man inte skynda sig till sjukvården eftersom det inte finns någon specifik behandling.
– Men däremot, mår man så pass dåligt och man har hög feber, svår huvudvärk, kanske stel i nacken och till och med kräks eller i värsta fall får har neurologiska symptom och börjar prata eller bete sig konstigt – då ska man söka vård. Men på det stora hela måste man känna efter.
Om det inte finns någon behandling eller medicin, hur tar ni då hand om patienter med TBE?
– Det tar oftast några dygn innan man får svar på prover, så blir man inlagd så letar vi under tiden efter vad som orsakar sjukdomen och kanske till och med behandlar olika symptom som går att behandla under tiden man väntar på provsvar.
– Det är också beroende på hur personen mår, ibland behöver man kanske bara vänta in provsvar och vi behöver inte göra så mycket, eller så kanske personen kräks mycket och då ger vi dropp. Eller så kanske personen har så pass starka neurologiska symptom att den behöver bevakas. Om det är riktigt allvarligt kan personen vara medvetslös, och då behöver den vårdas på intensivvårdsavdelning med organstöd vilket kallas för understödjande behandling – att man hjälper kroppen och organen medan man väntar på att tillståndet ska vända och bli bättre.
Spelar det någon roll hur många bett man får?
– Det är en bra fråga. Vid alla infektioner så spelar smittdosen roll. Exempelvis kan vissa fästingar bära på mer av TBE-viruset än andra och ju fler fästingbett man får desto högre risk är det att en av dem bär på viruset. Men i praktiken spelar det ingen roll om man får många bett.
Hur ska man göra om man vill vaccinera sig själv, eller sina barn?
– Om man bor i Uppsala så tycker jag att det är enklast att gå till vaccinationsbyråer. Vissa, inte alla, har avtal med Region Uppsala som innebär gratis vaccin till barn och unga upp till 18 år. Annars kan man gå till vårdcentraler, men det är inte alltid de erbjuder vaccination mot TBE eller har avtalet för gratis vaccin till barn och unga. Man får fråga innan helt enkelt.
– Det finns även vaccinationsbussar runt om i länet, men samma gäller där. Man bör kolla om de har avtal med Region Uppsala och att det är gratis för barn och ungdomar upp till 18 år.