Så skyddar du dig mot fästingarna

"Ett vanligt misstag är att bära långärmad tröja i fästingmark". UNT har pratat med två experter vid Uppsala universitet, som ger sina bästa tips på hur du undviker blodsugarna.

Det gäller att gå i långbyxor för att undivka fästingar i sommar.

Det gäller att gå i långbyxor för att undivka fästingar i sommar.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2018-05-14 12:50

Med värmen kommer inte bara sommar, sol och bad - utan även fästingar. Thomas Jaenson, professor som forskar om fästingar, och Björn Olsen, forskare vid institutionen för medicinsk biokemi, betonar hur viktigt det är att välja rätt kläder.

–  En missuppfattning är att man ska ha långärmad tröja på sig i fästingmarker. Har man långärmat och det finns fästingar så kryper de in under tröjan. Har man däremot kortärmad tröja är det lättare att se och känna fästingarna, säger Thomas Jaenson.

– A och O är att klä på sig och täcka benen. Många bär shorts på sommaren, men om man ska ut till ett område där man tror att det finns fästingar är det bra med långbyxor. Ha ljusa kläder för då kan man se fästingen, säger Björn Olsen.

Använd myggmedel

– Det kan ha en viss avstötande effekt, säger Björn Olsen.

– Spraya myggmedel på sockorna och skorna. Det ger ett visst skydd, säger Thomas Jaenson.

Undvik områden där det brukar finnas rådjur

– Går man ut och lägger sig i gräset bland blommorna kan man räkna med fästingar, säger Björn Olsen.

– Rådjur är det absolut viktigaste värddjuret för fästingarna, men även hundar och katter drar in i dem i trädgårdarna. Förhindra att rådjuren kommer in i trädgårdarna genom att ha högt staket, minst två meter, säger Thomas Jaenson.

Kolla varandraefter fästingar

– Fästingarna trivs på ställen som knäveck, under armarna och i hårbotten, säger Björn Olsen.

– De sätter sig ofta på ryggen har jag märkt. Det är viktigt om man har varit i fästingmark, där det finns mycket rådjur till exempel, att kontrollera sin hud. Använd en spegel eller be en kompis kolla på din rygg. Det är också viktigt att kolla ljumskarna och bakom öronen. Huvudet är speciellt viktigt att undersöka på barn, eftersom fästingar sätter sig högre upp på barnen för att de är kortare, säger Thomas Jaenson.

Vaccinera dig

– Det gäller att ta bort fästingarna så snabbt som möjligt, så den inte hinner spruta ut så mycket av saliven. Det är den som kan innehålla TBE-virus. Det är väldigt ovanligt att bli smittad med TBE-virus men Uppland ingår i riskområdet så man bör vaccinera hela familjen, säger Thomas Jaenson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!