Så skyddar du dig mot åskan

Dra ur sladden och se till att skaffa en åskledare. Det är de säkraste sätten att skydda ditt hem.

Foto: Läsarbild

Uppsala2014-07-31 14:24

Åskovädret som drog in över länet i veckan orsakade olyckor på flera håll. Enligt Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, finns det bara ett enda säkert sätt att skydda sig mot blixten om du bor i hus – och det är att förse villan med en åskledare. Genom en uppfångare som ser ut som ett antennsprö av aluminium eller rostfrittstål leds blixströmmen ner i jorden.

­– Det som kan hända om du inte har en är att blixten går direkt in i elsystemet, där det sedan börjar brinna, säger han.

Trähus är framför allt i behov av åskledare. Men bor man i lägenhet är det säkrare.

­– I betongbyggnader sitter ofta armering i väggarna. Vanligtvis slår blixten ned i taket och går ner i armeringen. Byggnader i betong är därför mycket mer säkra än trähus.

Det finns ingen lag som säger att alla privata fastigheter måste förses med åskledare. Och på försäkringsbolagen gäller generellt försäkringen även om man saknar en sådan. Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar i Uppsala, menar att åskledare ändå är viktigt i förebyggande syfte. Så var ska man vända sig om man inte har koll på huruvida huset är försedd med en eller inte?

­– Ett generellt tips är att höra av sig till försäkringsbolagen om man vill ha råd och vägledning. Bor man i lägenhet ska man vända sig till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, säger Susanne Fagerberg.

Många av de skador som rapporteras in till försäkringsbolagen när det är oväder rör hemmaelektronik.

­– Har det varit åskväder över några dagar märker vi direkt att det är datorer, tv-apparater eller liknande som gått sönder. Att dra ur sladdarna är därför ett tips som alltid tål att upprepas, säger Susanne Fagerberg.

I dagsläget har hon inga siffror på hur många skadeanmälningar som kommit in de senaste dygnen.

­– Men jag befarar att vi kommer se ett sämre skaderesultat jämfört med samma tid förra året, vilket kommer att synas i både antal skador och uppskattade skadekostnader.

Myter och sanningar

Du är skyddad så länge du inte själv är den högsta punkten. Falskt. Enligt Vernon Cooray är det större sannolikhet att blixten träffar en punkt högre än dig. Men studier visar att detta inte alltid stämmer.

Mobiltelefonen drar till sig blixten. Falskt. Däremot ska du undvika att lyssna på musik om du är nära åska. Hörlurarna kan nämligen leda strömmen upp till öronen och in i huvudet.

Bilen är ett säkert ställe. Både sant och falskt. Det har sagts att bilen är som en metallbur som skyddar mot blixten. Dagens bilar som är försedda med andra delar än metall, till exempel plast, gör den dock inte lika säker, enligt Vernon Cooray.

Inomhus är säkraste stället. Sant. Sannolikheten att ett hus träffas är generellt liten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om