Så skyddar du barnen mot solen

Sommar, sol och bad. Solsveda och risk för hudcancer. På Lyssnaängsbadet i Uppsala är medvetenheten hög om riskerna, men det hindrar inte strandfolket från att njuta av en härlig dag i solen.

Johan Welander,Daniel Eklund och Aron Eklund i sommarsolen.

Johan Welander,Daniel Eklund och Aron Eklund i sommarsolen.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2010-07-21 10:02

Gustav Norell, fem månader, ska snart få ett eget soltält. Hans mamma, Marika Norell, är noga med att hennes barn inte ska bränna sig. Soltältet, en filt med tak som går att vinkla utifrån var solen är, ska snart levereras. Då blir det lättare att skapa skugga vart man vill. Dottern Ella Norell, fyra år, har bikini och keps men hon är väl insmord med solskyddsfaktor 30.
– Vi har varit på Cypern en vecka och där fick hon ha shorts och tröja på sig. Hon är fortfarande lika blek så än så länge har vi lyckats, säger Marika Norell.

Så här års är de ute mest hela dagarna. Gustav Norell har en heltäckande soldräkt på sig som torkar snabbt.
– Den är ganska sval och skön så det funkar bra, säger Marika Norell.

Lite längre bort sitter Anna Hedman och spanar ut över vattnet där hennes två söner och en av deras kompisar lever sommarlovsliv.
– En dag som den här stannar vi nog bara i solen ett par timmar. Vi brukar smörja in oss med solskyddsmedel och ibland tar vi på oss extra kläder, säger Anna Hedman.

I en uppblåsbar gummibåt guppar Isak Blomgren, tre år, omkring. Han är klädd i badbyxor och en hatt med rejäla brätten. Pappa Simon Blomgren säger att han själv slarvar med solskydd ibland, och han kan tycka att det blir för mycket med allt snack om hur farlig solen är.
– Blir det för mycket uppståndelse och skriverier, då tröttnar jag. Men med Isak är jag noggrann, säger Simon Blomgren.

Även om solen flödar just denna dag så bor vi i ett solfattigt land och många har känslig hud. Särskilt känsliga är barnen. Huden på barn under ett år är inte färdigutvecklad och de har färre pigment som skyddar mot solen. Därför ska deras hud i princip inte alls exponeras för solen. Om barn bränner sig ökar risken att de drabbas av hudcancer senare i livet.

Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och för varje gång vi bränner oss ökar risken att drabbas av den allvarligaste formen malignt melanom. Men vi människor behöver solljus och barnen ska självklart få vara ute och leka, springa och ha roligt.
– Kläder ger det bästa skyddet. Många vaggas in i en falsk trygghet när de använder solskyddsmedel. Om man inte följer instruktionerna för produkten sjunker solskyddsfaktorn. En tumregel är att om du smörjer in dig med vad vi uppfattar som ett normaltjockt lager av ett solskyddsmedel så är den verkliga skyddsfaktorn cirka en tredjedel av vad som står på förpackningen. En vuxen person ska använda ungefär sex teskedar solskyddsmedel till hela kroppen, säger Berit Berne, som är professor i dermatologi på Akademiska sjukhuset.

Varför ökar antalet fall av hudcancer?
– Mycket tyder på att det är våra solvanor. Vi reser, även med små barn, och exponerar oss mycket för stark sol, säger Berit Berne.

För mycket solstrålning kan orsaka en dna-skada och då påverkas immunsystemet så att vi blir röda. Normalt sett repareras skadorna, men i värsta fall kan hudcancer utvecklas. Skadorna kan uppkomma även om vi inte bränner oss i solen.
– Kroppen har ett naturligt försvar genom att pigmentet stimuleras och de yttre hudlagren blir tjockare. Men försvaret som kroppen bygger upp är tillfälligt, det blir inte starkare för varje år. Mörkhyade personer har bättre pigment, men även de drabbas av hudcancer. Hos dem är det vanligast att cancern utvecklas i handflator och fotsulor där huden har mindre pigment, säger Berit Berne.

Även om det kan vara lockande att låta barnen springa nakna på stranden så finns det roligare sätt att tillbringa sommarnätterna på än att ta hand om gråtande barn som bränt sig. Det tycks föräldrarna på Lyssnaängsbadet ha insett.

Tips

Kläder skyddar bäst. Använd hatt med brätte och solglasögon. Även billiga solglasögon stoppar UV-strålningen, men välj en modell som skyddar även från sidan. Tyget i kläderna ska vara tätt vävt, sitta löst och helst vara torrt. Färgen spelar mindre roll. Ett par jeans ger en solskyddsfaktor på ungefär 1 600– 1 700, en tunn bomullsskjorta ger faktor 9–10 vilket ofta är tillräckligt.

De hudområden som inte går att täcka med kläder smörjer man in med solskyddsmedel. Tänk på att solen är som starkast mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15. På stranden bör man smörja in barnen varannan till var tredje timme. Om man bara är utomhus kan det räcka att smörja in ett normalkänsligt barn två gånger om dagen. Om barnet ändå bränner sig får man undvika solen i några dagar så att huden hinner läka i lugn och ro. Besvären kan man lindra med kallt vatten eller kylbalsam.

Källor: apoteket, läkemedelsverket och strålskyddsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!