Vi beger oss till Resta gård utanför Örsundsbro. I det gamla säteriet från 1200-talet bedriver nu Anna Hane och hennes man Fredrik ett ekologiskt jordbruk som även har öppet för besökare. Här finns både gårdsbutik, kafé och överallt går grisar, kalvar och lamm i hagarna. Grönsakerna är ekologiskt odlade och Krav-märkta. År 2010 började de med verksamheten, gården hade de köpt några år tidigare.
– Vi vill visa att det går att driva ekologiskt jordbruk med etisk djurhållning utan att det sker på bekostnad av naturen – men ändå med lönsamhet. Men det kräver att det inte finns så många mellanhänder, säger Anna och visar runt på gården där lammet Steven gärna vill kela.
Här byggs just nu ett mejeri och ett charkuteri, och 1 600 äppelträd har precis planterats. När de vuxit klart kommer nyskördade grönsaker finnas till försäljning. Gården producerar mjölk från kor som inte har fått kraftfoder och som ger en speciell smak. Men även en korv gjord av gårdens charkuterist finns att köpa, och eftersom den är ekologisk innehåller den inte nitrit. I kaféet finns hembakat, smörgåsar och lyxigt kaffe.
Gården är en av drygt ett hundratal småföretagare som är medlemmar i Fjärdhundraland, en ekonomisk förening med 158 besöksplatser i området. Den kom till år 2009 och namnet har anor från 1200-talet då Uppland var inkallade i så kallade folkland. Fjärdhundraland var det västra folklandet och sträckte sig från Färnebofjärden till Birka, sträckningen är ungefär Heby och Enköpings kommuner. Under 2018 omsattes 60 miljoner i området och 178 000 personer besökte Fjärdhundraland enligt ordföranden i föreningen, Mats Thorburn.
Resta gård har numera ett 20-tal anställda men Anna hade ingen erfarenhet av jordbruk innan hon drog igång
– Jag började med att tänka på hur jag ville ha det om jag vore gris, säger Anna Hane.
– Det har funkat, och det här är ett projekt som vi driver på lång sikt.