Under ett år förbrukar Uppsalaborna i snitt cirka 20 kilo plast per person. För att minska mängden plast och annat avfall som eldas upp i onödan ska en ny modell införas i Uppsala.
Med start 2025 kommer Uppsalas 30 000 småhus att förses med nya soptunnor. Alla villor, radhus och fritidshus får två tunnor med vardera fyra fack. I de totalt åtta facken ska hushållen lägga sina förpackningar av plast, glas, metall, papper etc. Soptunnorna kommer sedan att tömmas av sopbilen vid bostaden på samma vis som idag.
– Det låter som en bra idé, förhoppningsvis kommer det få fler att sortera sina sopor, säger Emelie Bladin som bor i ett radhus i Lindbacken en halvmil öster om Uppsala.
Från 2025 slipper Emelie Bladin och andra i Uppsalas villor, radhus och fritidshus alltså åka till en återvinningsstation för att lämna sina sopor för återbruk och kan istället sortera sitt avfall hemma i bostaden.
Modellen finns sedan länge vid större delen av Uppsalas bostadsrättsföreningar och hyreshus. Där har de boende särskilda kärl för sopsortering, ofta på gården eller i källaren, där de kan sopsortera plast, metall, glas med mera. I och med att systemet införs även för småhus kommer återvinningsstationerna att förlora sin funktion och ska på sikt plockas bort.
Att människor avfallssorterar hemma kallas FNI, fastighetsnära insamling. I Uppsala väntas FNI kraftigt minska mängden sopor som bränns upp och öka återvinningen av förpackningar. Erfarenheter från andra kommuner visar nämligen att de som bor i villor med FNI lämnar 71 procent mer förpackningar till återvinning än villaägare som måste åka till en återvinningsstation.
Det finns flera fördelar med att lämna avfallet till återvinning. Dels är det till skada för klimatet om koldioxiden från förbränningen hamnar i atmosfären. Dels är det bra för den egna plånboken att källsortera plast och andra förpackningar. Ju mindre mängd sopor som kommunen hämtar hemma hos dig och kör till förbränning, desto lägre blir avfallstaxan.
96 procent av svenskarna källsorterar sitt avfall, i alla fall säger de det själva. Intrycket när UNT frågade folk på stan är att många Uppsalabor ser sopsortering som en viktig syssla. Alla svarade att de sopsorterar.
– Det är så enkelt att det vore dumt att inte göra det. Dessutom är det bra för miljön, säger Luthagsbon Maria Dahlén som lämnar det som går till återvinning.
– Utom ibland när jag är lite lat och trött. Då kanske jag till exempel inte orkar dra loss plasten från övre delen av yoghurtförpackningen, utan den åker i soporna.
Av de förpackningar vi använder är just plasten lite speciell. Orsaken är att så gott som all plast är gjord av fossil olja och om ett kilo plast eldas upp kommer ytterligare två kilo koldioxid ut i luften.
Till råga på allt är plasten det återvinningsbara material som har lägst insamlingsgrad. När det gäller metall och glas lämnas nästan allt till återvinning medan hälften av plasten kastas i soporna för brännbart.
Detta trots återvinningsbranschens stående uppmaning att alla plastförpackningar ska sorteras ut, oavsett skick eller typ av plast. Visserligen är det fortfarande bara kring en femtedel som går att omvandla till ny plast men framstegen sker snabbt.