Så ska Uppsala mota terrorn

Hot om terror och extremism ökar och allt fler kommuner måste ha en handlingsplan för arbetet med att mota våldet. Nu har även Uppsala kommun lagt fram en sådan plan.

Våld. 2015 bevakade polisen rättegången mot de misshandelsmisstänkta nazisterna. Ett gatubråk i Uppsala som fick stor uppmärksamhet.

Våld. 2015 bevakade polisen rättegången mot de misshandelsmisstänkta nazisterna. Ett gatubråk i Uppsala som fick stor uppmärksamhet.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-08-17 10:30

Framför allt handlar det om hur man ska förhindra att Uppsalabor rekryteras till våldsamma grupperingar, som till exempel IS och andra extrema grupper.

– Uppsala är del av en global värld där våldsbejakande extremism och terrorism är ett växande hot som ingen kan blunda för. Vi måste alla hjälpas åt att värna demokratin och bekämpa det som är terrorismens och extremismens grogrunder, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande via ett pressmeddelande på onsdagen.

Brottsförebyggande rådet i Uppsala har fokuserat på våldsbejakande extremism sedan årsskiftet 2014/15 och hösten 2015 hölls en konferens i ämnet. Nu tas ett steg till. Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism har rekommenderat landets kommuner att ta fram ett strategiskt dokument i arbetet. Den 5 september fattar Uppsala kommunfullmäktige beslut om den föreslagna handlingsplanen.

– Genom tidiga insatser och ett medvetet arbete i skolan, fritidsverksamheter och med andra aktiviteter för barn och ungdomar kan vi förhindra rekryteringen till extremistiska grupper, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

I planen finns bland annat att öka samarbetet med ideella krafter och religiösa samfund. Man ska också upprätta kontakt med personer i skolan, i fritidsorganisationer och inom socialtjänst och arbetsmarknad, människor som är insatta i frågan. Planen innefattar också checklistor som kan användas i arbetet med att förebygga och upptäcka våldsbejakande extremism. Det ska också finnas resurser för att ge stöd och hjälp till anhöriga och till personer som vill lämna extremistiska miljöer.

Enligt säkerhetspolisen finns det ett fåtal personer i Uppsala som agerar inom våldsbejakande miljöer med kopplingar till terror och extremism. De tillfällen då det blivit våldsamt på gatorna i Uppsala har det oftast handlat om våldsbenägna som rest hit för att delta i slagsmål. Det finns inte heller några bekräftade uppgifter om att Uppsalabor anslutit sig till terrormiljöer eller våldsbejakande islamistiska grupper utomlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om