Så ska servicen bli bättre på landsbyggden

Med hjälp av pengar från Tillväxtverket vill kommunen utöka servicen på landsbygden. Det ska öka livskvaliteten för dem som redan bor på landet – men också få fler att kunna tänka sig att flytta dit.

Bygdebolaget vill nu bygga en tankstation utanför affären. Så här ser ett första planutkast ut.

Bygdebolaget vill nu bygga en tankstation utanför affären. Så här ser ett första planutkast ut.

Foto: Pontus Stark

Uppsala2017-07-10 19:41

På måndagen presenterade Uppsala kommun en ny plan för ökad service på landsbygden. Man gjorde det utanför Handlarn i Oxsätra, ungefär tre mil nordväst om Uppsala. Matbutiken var på väg att försvinna för några år sedan men då köpte ett bygdebolag upp fastigheten och såg till att driva verksamheten vidare. Det är bland annat den typen av lokalt näringsliv som kommunen vill främja med hjälp av bidrag från Tillväxtverket. Sammanlagt satsas 3,5 miljoner kronor i projektet. Uppsala kommun står för 900 000 kronor, resten är pengar som Tillväxtverket förmedlar.

– Det har blivit en negativ spiral. Butiker går inte runt eftersom de har för få kunder. Det gäller att hitta så många skäl som möjligt för att få folk att välja den lokala butiken och inte köpcentrum i Uppsalas utkanter. Det är viktigt att den här typen av service finns även ute på landsbygden – inte minst för de äldre, säger Erik Pelling (S) kommunalråd med ansvar för landsbygdsfrågor.

I kommunens satsning ingår bland annat att ge finansiellt stöd till befintliga butiksverksamheter i Järlåsa och Bälinge. Men även Skyttorp är involverat i planen. Där försvann den lokala matbutiken för några år sedan men nu vill alltså kommunen hjälpa till så att en butik ska kunna öppna på orten igen. Totalt i planen ingår tio så kallade servicepunkter i orter som har färre än 3 000 invånare. Oxsätra är först ut medan arbetet i resterande orter väntas dra igång till hösten.

– Vi är beroende av engagerade människor som bor på landsbygden för att få det att fungera. Vi vill stötta deras engagemang och skapa en positiv spiral så att fler på sikt bosätter sig här, säger Erik Pelling.

Bygdebolaget i Oxsätra har undersökt vad de som bor i ortens, ungefär 300, fastigheter saknar. På de flestas önskelista stod en tankstation och därför vill bygdebolaget nu bygga en bensin- och dieselpump utanför Handlarn.

– Att kommunen ger den här typen av stöd är en jätteviktig signal. Det ger oss råg i ryggen och hjälper oss att komma igång, säger Thord Hägg, ordförande i bygdebolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!