Förra veckan presenterade Erik Pelling (S) ett förslag på en fördjupad översiktsplan för de sydöstra stadsdelarna.
Det slutgiltiga beslutet fattas i kommunfullmäktige den 13 december, men på onsdag röstar partierna för eller emot förslaget i kommunstyrelsen. Enligt Erik Pelling är det ett "superkritiskt" avgörande:
– I vår ska regeringen fatta beslut om infrastrukturplanen för kommande tio år. Risken är överhängande att planerna som rör Uppsala plockas bort om kommunen inte kan visa att vi lever upp till vår del av avtalet.
Som väntat beslutade Socialdemokraterna på måndagen att formellt rösta ja till den fördjupade översiktsplanen. Pelling "hoppas och tror" att det blir ett ja även i kommunstyrelsen.
– Vi hade önskat en bredare majoritet, det är därför vi förhandlat med Moderaterna. Men nu verkar det inte som att det räcker och det beklagar vi, säger han om oppositionspartiet.
I januari träffade mittstyret och Moderaterna en överenskommelse om en fördjupad översiktsplan. I somras backade dock M ur överenskommelsen och ville i stället göra ett omtag i planerna. Och trots att Pelling förra veckan presenterade en översiktsplan med betydligt fler småhus än tidigare – vilket var ett av partiets krav – stannar Moderaterna kvar på motsidan.
Det står klart på måndagen, när Moderaterna meddelar att de beslutat att yrka på avslag.
– Vi säger ja till fyra spår mellan Uppsala och Stockholm, men nej till översiktsplanen, säger Therez Almerfors (M), kommunalråd.
Partiet vill att bostäderna ska planeras "en detaljplan i taget" fram till 2050, snarare än att slå fast utformningen och placeringen av bostäderna redan nu.
– Vår ambition är att ha en järnvägsstation i Bergsbrunna färdig senast 2029. Det är också självklart att 33 000 bostäder ska byggas i Uppsala. Men var eller hur får framtiden utvisa.
På Pelling låter det som att vi utan översiktsplan riskerar att bli utan fyrspår. Om det blir avslag på översiktsplanen, vad tänker du att det skickar för signaler till staten?
– Det finns inget krav i avtalet på att ta fram en fördjupad översiktsplan. Vi kan förhålla oss till avtalet utan en sådan, och hoppas att regeringen håller löftet om fyra spår mellan Uppsala och Stockholm.
Förra veckan förklarade Centerpartiet att de kommer att yrka på avslag för planen. Även KD har meddelat att de kommer att rösta nej.
Det gör att Liberalerna blir vågmästare i omröstningen – vilket Mohamad Hassan (L) förutspådde förra veckan.
På måndagen meddelar han att partiet röstat för att ställa sig bakom den fördjupade översiktsplanen – med två krav.
Det ena: att en separat översiktplan utarbetas för området som kallas Dansike. Detta för att ha en planreserv ifall byggandet stöter på patrull eller volymerna för bostäderna behöver ändras.
Det andra kravet är att Linnés Sävja läggs allra sist i byggnadsordningen, och att om bebyggelse behövs där ska särskild hänsyn tas till kulturarv och avstånd till befintlig bebyggelse.
Kommer ni få gehör för era krav?
– Vi är vågmästare, det finns inget alternativ utan vi villkorar det här, säger Mohamad Hassan.
Är det viktigt för L att det finns en fördjupad översiktsplan?
– Ja, vi ser den som en vision och en planberedskap som ska realiseras under 30-50 år. Beslutet betyder inte att det kommer byggas 21 500 bostäder i morgon. Det kommer att ta tid och det kommer att regleras i detaljplaner och baserat på efterfrågan. Finns efterfrågan kommer det att byggas, annars blir det inget.
Hassan säger att han är medveten om att partiet kommer få kritik från de boende i områdena som påverkas av byggplanerna.
– Men vi har ett ansvar för att låta Uppsala växa. Det måste finnas kommunikationer till Stockholm, vi måste attrahera och kunna konkurrera om arbetskraft. Vi kan inte backa i sista stund, det vore populistiskt.