Så ska nyanländ vårdpersonal få jobb

2015 flydde läkaren Amal Alqasser från Syrien. Nu är hon på god väg att börja arbeta inom Uppsalas sjukvård. ”Jag vill göra nytta som läkare i Sverige”, säger hon.

Lyftbälte. Sharif Maou och Gloriz Vassigh går båda utbildningen Svenska för akademiker med inriktning mot medicin, en satsning för att att få ut nyanlända snabbare i arbete.

Lyftbälte. Sharif Maou och Gloriz Vassigh går båda utbildningen Svenska för akademiker med inriktning mot medicin, en satsning för att att få ut nyanlända snabbare i arbete.

Foto: Felicia Andreasson

Uppsala2017-02-28 09:10

Vid Linnéskolan i Uppsala pågår en specialutbildning för nyanlända som har med sig vårdutbildning från sina hemländer. Under kursen drillas de i vårdsvenska och får även hjälp att komma ut och praktisera inom vården.

– Vi har stor brist på bland annat läkare och sjuksköterskor, därför är det viktigt att vi tillvaratar de här personernas kompetens. De som går utbildningen har goda möjligheter att få anställning inom vården. Det säger regionrådet Bertil Kinnunen (S) vid Region Uppsala, en av aktörerna bakom satsningen på vårdutbildade nyanlända.

En kursdeltagare är Amal Alqasser. Det har bara gått 1,5 år sedan hon lämnade krigets Syrien som nyutbildad läkare men hon talar redan häpnadsväckande bra svenska.

– Alla vi som går kursen vill komma ut på arbetsmarknaden, därför kämpar vi hårt med språket. Vi vill vara nyttiga för Sverige, säger hon.

Tack vare utbildningen på Linnéskolan har Amal Alqasser fått en praktikplats inom äldreomsorgen i Östhammar. Hon har ännu inte svensk läkarlegitimation så hon får inte arbeta som läkare utan går bredvid en sjuksköterska på praktiken i Östhammar.

– Meningen med praktiken är att jag ska träna svenska och även lära mig fler medicinska termer. Inom äldreomsorgen möter jag vårdtagare som talar olika svenska dialekter vilket också är viktigt att jag kan förstå, förklarar Amal Alqasser.

Innan hon påbörjade utbildningen gjorde hon flera försök på egen hand att få en praktikplats.

– Men det var nej överallt. Det är ofta svårt att få arbetsplatsen att ställa upp med handledare.

Hennes klasskamrat Ziauddin Rahmani är apotekare från Afghanistan med 25 år i yrket från sitt hemland.

– Apotekare i både i Sverige och Afghanistan använder termer på latin vilket underlättar för mig. Men jag måste träna mer på svenska innan jag kan jobba som apotekare här, säger Ziauddin Rahmani.

Även han har fått en praktikplats på ett äldreboende, vilket han ser som mycket viktigt.

– Vi är fem personer i min familj som delar på en tvårummare. Jag måste hjälpa mina barn med läxorna och det är sällan så lugnt hemma att jag har möjlighet att studera svenska där. Därför är praktikplatsen så betydelsefull för mig.

Tolv personer går kursen som kallas SFA-medicin. I klassen finns bland annat sjuksköterskor, apotekare, läkare, tandläkare och biomedicinska analytiker. Förutom att träna svenska utbildas deltagarna i svenska sjukvårdens organisation och regelverk.

På sina språkpraktikplatser inom vården kan de gå bredvid utbildad personal och få en inblick i praktiskt vårdarbete.

Målet är att förbereda deltagarna inför den svenska legitimationsprocessen inom respektive vårdyrke. När deltagarna uppnått tillräckliga kunskaper ska de genomföra de test som Socialstyrelsen kräver för att de ska bli legitimerade i Sverige.

Region Uppsala (som förut benämndes Uppsala läns landsting) har tidigare försökt få sjukvården att ställa upp med praktikplatser och handledare åt nyanländ vårdpersonal. Resultatet har då inte blivit vad man hoppats på. Vad säger att det ska gå bättre den här gången?

– Vi lägger nu större resurser på detta och ger högre politisk prioritet åt frågan, svarar Bertil Kinnunen (S). Den här gången handlar det inte bara om att skicka ut ett mejl till möjliga praktikplatser utan vi har nu även uppsökande verksamhet.

Han menar att även andra sektorer i Uppsala skulle ha nytta av Linnéskolans koncept.

– Det finns många life science-företag i Uppsala som jag tror skulle ha användning för den utbildade arbetskraft som nyligen kommit hit.

Inriktning mot vården

Vårdutbildningen på Linnéskolan i Uppsala går under namnet SFA-medicin vilket står för Svenska för akademiker med inriktning på medicin.

Kursen riktar sig till nyanlända med vårdyrken som kräver legitimation, exempelvis läkare, tandläkare, sjuksköterskor och apotekare.

SFA-medicin ingår i en satsning kallad Kisa, (Kortare integration, snabbare i arbete).

Aktörerna bakom Kisa är Region Uppsala, kommunerna i Uppsala län, Arbetsförmedlingen och Folkuniversitetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!