Det var i våras som nationerna upptäckte en markant ökning av inkomna rapporter om fejkade studentlegitimationer.
– Folk försökte ta sig in med falska studentkort, bland annat genom en app som kunde fejka korten så att de såg giltiga ut, säger Bjarne Kahler, curator curatorum på Kuratorskonventet.
Lösningen blev QR-koden på studentlegitimationerna, med inspiration av vaccinationspassen som användes under pandemin.
– QR-koderna har funnits sedan tidigare i appen för studentlegitimationerna. Så vi frågade oss själva "Varför inte använda oss av dem?", berättar Bjarne Kahler.
Numera kan personal i entrén skanna av QR-koden på besökarnas studentkort, som sedan stämmer av i en databas om kortet finns i systemet.
– Om legitimationen är giltig kommer det upp en grön bock i skannern, annars nekas legitimationen med en varningssymbol. Hela systemet liknar vaccinationspassen väldigt mycket, menar Bjarne Kahler.
Har ni märkt någon skillnad hittills?
– Vi har inte fått in några rapporter med fejkade studentlegitimationer sedan systemet med QR-koderna implementerades, vilket känns jätteskönt, understryker Kahler.
Både förfalskning av studentlegitimationer och användning av dem klassas som urkundsförfalskning. Följderna av brottet kan innebära upp till två års fängelsestraff.