Så ska killars våld mot tjejer stoppas

I höst ska Uppsala tjejjour satsa extra krut på att minska det sexuella våldet som unga tjejer utsätts för.

Uppsala tjejjour kommer att åka runt och utbilda i skolorna i höst. Chris-Emelie Denstedt är samordnare.

Uppsala tjejjour kommer att åka runt och utbilda i skolorna i höst. Chris-Emelie Denstedt är samordnare.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-08-24 09:52

Tjejjouren ska ut på skolturné med temat ”Sex med samtycke och våldtäkt”. Dessutom ska man satsa på föreläsningar för lärarstudenter om sexuella trakasserier.

– Vi har velat göra en ordentlig satsning på det här ämnet länge och har äntligen fått både statliga och kommunala bidrag som gör det möjligt, säger Chris-Emelie Denstedt, samordnare på Uppsala tjejjour.

Från socialstyrelsen får tjejjouren 400 000 kronor, som helst ska användas före årsskiftet. Och från Uppsala kommun får jouren 300 000 kronor på två år.

Arbetet med att stävja killars våld mot tjejer har redan pågått ett tag, men hittills på ideell väg. Något som hämmat lite.

– Vi har kunnat anställa ytterligare en person, Hanna Lundberg. Hon har erfarenhet av det här arbetet, och har tidigare jobbat ideellt, säger Chris-Emelie Denstedt.

Hittills har Uppsala tjejjour varit ute i 21 skolklasser där de mött över 400 unga. De har tillbringat ett par timmar i varje klass med att prata om sex. Vi dessa möten har det bland annat kommit upp frågor av typen: Var går gränsen mellan sex och övergrepp? Vad är ett samtycke? Vad säger lagen?

Samtalen har också handlat om hur man stöttar en utsatt kompis och vilka myter det finns om våldtäkt.

– Vi har fått mycket positiv respons och ungdomarna tycker att det är nyttigt att höra andra i klassen resonera om de här frågorna. Vårt fokus är att involvera eleverna i vår lektion, göra dem delaktiga.

– Det är viktigt att det finns ett forum för unga att reflektera över sådana här frågor.

Ett viktigt diskussionsämne är den skam och skuld som många offer känner.

– Vi brukar exemplifiera med att en person blir rånad på sin väska. Om man går ut med sin väska, får man då skylla sig själv om man blir rånad? Och om man har skänkt pengar till välgörenhet förut, betyder det då per automatik att man vill ge bort sina pengar igen? Nej, så klart inte. Det blir absurt, säger Chris-Emelie Denstedt.

Tjejjouren vill bromsa snacket om att tjejer får skylla sig själva för att de klätt sig fel, gick hem med fel kille, flirtade på korgen eller bara gick hem ensamma.

– Det här leder till att tjejer inte vågar anmäla, att de drabbas av psykisk ohälsa. Skulden ligger alltid på förövarna, säger hon.

Tjejjouren ska också rikta sig särskilt till lärarstudenter för att ge dem verktyg att bemöta, hantera och förebygga sexuella trakasserier i skolan. Det görs genom gratis föreläsningar under hösten. Föreläsningarna ges i samarbete med FemLär, feministiska lärarstudenter.

Just skolan är en miljö där tjejer utsätts ofta. Och de tjejer som vänder sig till jouren vittnar ofta om att de blir dåligt bemötta av lärare och annan personal på skolan.

– Vi hoppas och tror att det beror på okunskap och en rädsla för att göra fel, snarare än att de vuxna inte bryr sig. Vi vill hjälpa blivande lärare med konkreta verktyg för hur de kan bemöta dem som blir utsatta och de som utsätter andra, säger Chris-Emelie Denstedt.

– Vi har valt att inrikta oss på lärarstudenterna, eftersom det är så svårt att få loss tid av lärarna som är överhopade av jobb. Men lärarstudenterna är viktiga. Det är inte fråga om när och om, utan hur mycket de kommer att möta problemet med sexuella trakasserier i skolmiljön, säger Chris-Emelie Denstedt.

Fakta Uppsala tjejjour

Det är en ideell förening som jobbar för jämställdhet och systerskap. Tjejer som stöttar tjejer.

Alla som definierar sig som tjej erbjuds samtalsstöd, råd och peppning.

Den som kontaktar jouren kan vara anonym och de som jobbar där har tystnadsplikt och ingen anmälningsplikt.

Tjejjouren vill genom förebyggande-, opinionsbildande- och jourarbete motverka att unga tjejer mår och/eller far illa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om