Hjälpprojekt möttes av misstänksamhet – vem får hjälpa?

De har startat en digital anslagstavla där svenskar som vill hjälpa och ukrainska flyktingar ska hitta varandra.

Tomas Widerlöv, vd för Widerlöv & Co har gått in med sitt bolags kontakter för att hjälpa ukrainska flyktingar som behöver ett tillfälligt boende.

Tomas Widerlöv, vd för Widerlöv & Co har gått in med sitt bolags kontakter för att hjälpa ukrainska flyktingar som behöver ett tillfälligt boende.

Foto: Lars Johansson

Uppsala2022-03-27 16:00

När Pia Anderson berättade för sin kompis Tomas Widerlöv, vd på mäklarfirman Widerlöv & Co, om hur hon gjort för att hjälpa en ukrainsk familj med boende, då föddes idéen till Wall of kindness. Det är en digital anslagstavla där de matchar bostadssökande på flykt med de som har ett rum över. 

– Jag har känt en sådan maktlöshet inför det som händer och så hade vi ett ledningsgruppsmöte här på Widerlöv och kom på att en digital anslagstavla som vi kommunicerar i våra nätverk kan vara vårt sätt att bidra, säger Tomas Widerlöv.

undefined
Tomas Widerlöv, vd för Widerlöv & Co har gått in med sitt bolags kontakter för att hjälpa ukrainska flyktingar som behöver ett tillfälligt boende.

Initiativet drivs ideellt av Widerlöv & Co och Pia Anderson som ett snabbt, småskaligt alternativ till kommunens och Migrationsverkets framtagande av boenden. I början gjorde de också en ansats att aktivt söka upp ukrainare i behov av boende. Men efter den stora mediala uppmärksamheten på att hjälpandet kan dra till sig människor som utnyttjar flyktingar har de pausat den delen av projektet.

– Uppsala kommun hejade på oss och vi skulle trycka flyers att dela ut vid Migrationverket och vid båtarna som kommer till Nynäshamn, men sedan kom en hjälporganisation och frågade hur vi tar ansvar om någon som inte vill väl erbjuder en bostad. Till slut fick vi obehagskänslor av misstänkliggörandet. Men frågan är, ska man låta bli att hjälpa bara för att en promille vill illa? säger Pia Anderson.  

undefined
Pia Andersons diskussioner om svårigheterna i att hjälpa med boenden ledde till samarbetet Wall of kindness.

I Uppsala har 17 personer hört av sig för att erbjuda boenden till drygt 44 personer på flykt. Personernas namn, adress och telefonnummer är registrerade hos Wall of kindness och enligt Pia Anderson vore det enkelt för dem att göra kontroller, men eftersom de jobbar helt ideellt har de inte haft möjlighet att göra detta själva.

Efter att på olika sätt ha jobbat med att försöka lösa frågan har de nu hittat ett visst samarbete med Folkuniversitetet. 

Folkuniversitet kommer att bygga ett nätverk både för de svenska och de ukrainska familjerna via föreningen Solidaritet för Ukraina.

Syftet är att hjälpa till med integrationen genom att bland annat lära ut svenska. Redan denna vecka startar en kurs för flyktingar från Ukraina i Svenska från dag ett. 40 stycken är anmälda och fler är välkomna. Kursen pågår under 6 veckor. Där finns det möjlighet att lära sig enkel svenska och nätverka och hitta vänner via exempelvis språkcafé. 

Folkuniversitetet bjuder in till en första träff 29 mars till alla familjer som erbjuder en plats i sitt hem på Wall of kindness.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!