Från och med i dag 1 september kan hemlösa i Uppsala ansöka om egen bostad via Bostad först. Det är en modell där den som är bostadslös kommer att kunna få en bostad av kommunen och samtidigt få ett socialt stöd för att kunna klara av att behålla den egna lägenheten.
– Vi har tittat på andra städer som haft Bostad först och sett hur bra det fungerar för att få människor ur hemlöshet, säger Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V).
Skillnaden mellan Bostad först och andra typer av stödboenden är att det inte kräver att personen ska vara drogfri för att få en bostad.
Uppsala Kommun kommer att avgöra vem som får en lägenhet och Stadsmissionen kommer att stå för boendestödet.
– Våra boendestödjare kommer att hjälpa de boende att följa hyreslagen vilket innebär att bland annat betala hyran och inte störa grannar. För den som inte haft en egen bostad på länge är det mycket som kan vara svårt, bara som att boka tvättstugan, säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala stadsmission.
Många av de som är hemlösa får försörjningsstöd och det är så hyran kommer att betalas, men med hjälp av det stöd som Stadsmissionen ska ge är målet att de boende så småningom ska kunna få någon form av egen försörjning.
Redan 2016 provade Uppsala kommun Bostad först men projektet lades ned eftersom det inte fungerade.
– Grannar blev störda, fastighetsägare var oroliga och de boende klarade inte av att ta hand om en egen lägenhet. Felet vi gjorde då var att kommunen stod för både myndighetsutövandet och det sociala stödet. Det är svårt att ha tillit till myndighetspersonen som också har en granskande roll. Det är därför Stadsmissionen nu får det stöduppdraget, säger Hanna Victoria Mörck.
Det kommer att förmedlas ungefär tio lägenheter om året och bostäderna kommer från Uppsalahem. Intresset för bostäderna är stort och kommer att förmedlas bland annat via de kontakter som Stadsmissionen har med hemlösa på Mikaelsgården.
– Vår fördel på Stadsmissionen är ju att vi känner många av de här personerna som kommer bo i lägenheterna. Många är ju rädda för "svansen", kompisarna till den som flyttar in som riskerar att komma och föra liv. Fördelen vi har är ju att vi känner svansen också så vi kommer att kunna prata med dem och få dem att respektera de här reglerna, säger Johanna Rudmark Hagström.